вторник, 19 май 2015 г.

300 Възходът на една империя! Списък на хора от властта с депозити в КТБ






Близо 300 политически лица, магистрати и техни роднини са притежатели на сметки за депозит в Корпоративна търговска банка преди фалита й. Това сочи справка.

Най-голям брой от „специалните“ сметки са свързани с функционери на ГЕРБ: 84 сметки на депутати, 8 на бивши и настоящи зам.-министри от първия и втория мандат на ГЕРБ, шестима министри и др.

В списъка се виждат имената на почетния председател на ДПС Ахмед Доган с 881 000 лв., Емел Етем, Делян Пеевски, Митхат Метин, Нигяр Сахлим, Веселин Пенев, Борис Цветков, Лъчезар Иванов, Теодора Георгиева, Аспарух Стаменов, Кирчо Атанасов, Делян Добрев,  Румен Стоилов, Красимир Мурджев и други. Сред най-големите богаташи се оказа Бенер Мустафа, който е син на бившия зам.-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа. Той е държал на депозит над 1,1 млн. лв.

В списъка има имена и на съпруги и роднини на народни представители. Така например майката на Светлин Танчев – Лиляна, е имала в КТБ, вероятно на преференциален депозит, над 760 000 лв. Пари в банката са имали съпругите на социалистите Кирил Добрев, Мартин Захариев, Жельо Бойчев, Кристиян Вигенин, половинката на евродепутатката Илияна Йотова, бащата на Делян Добрев, синът на Димитър Дъбов и други.