сряда, 20 май 2015 г.

Пейо Яворов от "Фейсбук" предсказа матурата ден по-рано!

Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :)


Това написа неизвестен човек от нов профил във "Фейсбук" с името Пейо Яворов в публичната група за кандидати в СУ за кампанията през 2015 г. Днес на матурата за зрелостниците се падна точно Яворов с произведението "Ще бъдеш в бяло".

От коментарите под публикацията, в които част от около 1700 потребители на групата повдигат въпроси дали може да се вярва на "пророчеството", човекът с име "Пейо Яворов" уверява, че е сигурен.

След като темата беше изтеглена днес и изпитът започна в 8 сутринта коментарите преминават в "То верно се падна?!" а авторът отговаря:

"Шегата настрана наистина знаех, че ще се падне."

На въпроса от къде е знаел, "Пейо Яворов" отговаря:

"Ако кажа това, колегите от МОН ще ме надушат и ще остана без работа. Не се безспокойте и догодина ще ви кажа пак кой ще се падне."

На критика от страна на друг потребител, че зад името на българския поет издава информация от работното си място, което е очевидно Министерството на образованието, човекът отговаря:

"Въпросът е, че не взимате под внимание доста странични фактори и не се поставяте в моето положение. Има си причина защо направих този профил и защо писах само в групата на СУ. Разбрах темата още вчера веднага щом я смениха, тъй като, както повечето знаете, беше изтекла информация от един колега, който, за разлика от мен, не може да преценява нещата. Няма такова нещо, че темата се тегли сутринта преди матурата. Темата се знае предварително, но само от 3-4 човека. Ако с нещо съм осквернил името на Пейо Яворов съжалявам, но нито ме интересува, нито мисля, че трябва да го взимате под внимание. Нарочно го написах вчера късно, за да не могат да я сменят до сутринта и за мой късмет не го направиха. Успех ви пожелавам на изпита на 7ми юни. Може и там да изкочи нещо един ден предварително".

Ден по-рано пресцентърът на Министерството на образованието пусна до медиите съобщението, че няма как да са изтекли отговори за днешните изпити по БЕЛ и "подобни публикации целят единствено нагнетяване на напрежението и провокиране на недоверие към МОН". Във вторник, още преди публикацията на "Пейо Яворов" от ведомството увериха, че от банката с тестови задачи теоретично възможните комбинации на задачи са над 11 милиона.