вторник, 19 май 2015 г.

Блокираха пътя за Гърция

Протестиращите граждани от Петрич и селата блокираха Главен път Е-79.
Те обявиха, че блокадата ще продължи само 15 минути. Полицаи следят за сигурността на движението, като се опитват да изтеглят протестиращите от пътното платно.
Десетки жители са се събрали на място и голяма част от тях застават пред своите съграждани, за да изкажат недоволството си от 15-годишното феодално управление на кмета на Петрич Вельо Илиев.
Около 9 часа протестиращите започнаха да изтеглят строителната техника от главен път Е-79.
Те излязоха с открито писмо до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров и министъра на правосъдието Христо Иванов. В него се казва, че поводът за блокадата са показаните в ефир материали за управлението на многомандатните кметове, което се характеризира с нарастваща корупция, притискане, дискриминиране и унищожаване на местни предприемачи.

Причината са разкритията за обществените поръчки, които кметът и заместникът му сключвали без конкурс.
Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура.

Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

Над 3,5 милиона лева е раздала Общината по тази схема от 2007 година насам.