вторник, 19 май 2015 г.

Русия започна да строи мост с Крим

Компютърен образ на моста, който през 2018 г. 
трябва да свързва Крим с континентална Русия
Руските власти започнаха строителните работи по строителството на моста, който ще свързва присъединения м.г. полуостров Крим с континенталната част на страната, съобщиха агенциите. Мостът, който ще преминава през Керченския пролив, ще бъде дълъг 19 км. 

Съоръжението ще разполага с две двулентови автомобилни трасета и две железопътни. 
Строежът се осъществява от компанията "Стройгазмонтаж", собственост на приближения до Путин руски магнат Аркадий Ротенберг. Мостът ще свързва руския Краснодарски край с пристанището Керч в Крим. По разчет трябва да бъде завършен до декември 2018 г., като стойността на проекта не бе обявена.

Според германският архитект Холгер Свенсон тя ще е минимум 8 млрд. долара. "Руснаците са си поставили крайно амбициозна задача като срокове. Строителството на подобно съоръжение отнема около осем години", отбеляза наскоро Свенсон пред Би Би Си. По-рано руското външно министерство обяви прекратяване на договора за съвместно строителство на моста с Украйна. Контрактът бе подписан в Москва през декември 2013 г. - броени месеци преди присъединяването на Крим от Русия.