сряда, 13 май 2015 г.

Плевнелиев с гаф и в Монголия

Държавният глава на България Росен Плевнелиев посети будисткия манастир "Гандан тегчилен", в един от храмовете, на който се намира най-голямата статуя на Буда в региона, като част от програмата на официалното му посещение в Монголия.

Той бе посрещнат заедно с членовете на делегацията от духовниците в традиционна шатра на чай с мляко и паничка ориз, предаде специалният пратеник на БГНЕС Дияна Тушева.

България се гордее със своята религиозна толерантност- уважаваме не само мюсюлманите, евреите и католиците, каза по време на разговора държавният ни глава. В нашата страна има малка, но много сплотена будистка общност и ще се радваме да ни посетите, отправи покана президентът към монасите. И ги попита дали в университета към това духовно средище се изучават освен религия и други науки. Монасите му отвърнаха, че преподаването не е ограничено само в сферата на религиозните дисциплини.

Плевнелиев направи кратък коментар на будисткото учение като спомена, че в Европа едни от най-купуваните книги са за будизма, защото просвещават хората за фундаментални истини за човешкия дух. Той изрази съжаление, че Далай Лама все още не е посещавал България и изрази надежда, че това един ден ще се осъществи.

Плевнвлиев пак го закъса с информацията!

Далай Лама вече е идвал в София на  4 – 5 октомври 1991 г.

Спомени, спомени…, и снимки, слава Богу…
Президентът Жельо Желев се срещна с Негово Светейшество, в качеството му на частен гост, нищо, че срещата беше в Бояна, където беше и настанена Тибетската правителствена делегация.

 Хотел Шератон-обяд организиран от Атлантическият клуб.