сряда, 20 май 2015 г.

Държавата оставя Пловдивския панаир на Гергов

До началото на юни ще бъдат готови приватизационната оценка, правният анализ и информационният меморандум на Международен панаир Пловдив АД, а в края на месеца ще бъде обявен публичен търг с явно наддаване за миноритарния пакет държавни акции от капитала на дружеството (49%).

Това съобщи в интервю за „Дарик“ радио изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов.

До две седмици ще стане ясно и финансовото състояние на дружеството, информация която касае всеки потенциален инвеститор от страната или чужбина. Няма да има специални изисквания към участниците в търга, освен средствата им да са публични и парите „чисти“.

Собственик на мажоритарния пакет от панаира е активистът на БСП – Пловдив Георги Гергов. Преди осем години Гергов получи без търг или конкурс миноритарен дял в дружеството и след като изкупи акциите на реститути, увеличи участието си до сегашните 51 на сто.

Първото правителство на ГЕРБ оспори двете увеличения на капитала, но загуби делото и реши да се освободи от съдружието. Панаирът беше изваден от забранителния списък за приватизация, кабинетът „Орешарски“ потвърди намерението за раздържавяване, но процедурата се проточи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар