неделя, 17 май 2015 г.

След минути предстои развръзката в Македония

Македонци от цялата страна се готвят за най-масовия протест,  трябва да започне след минути в Скопие днес. Протестиращите са готови и с палатки, за да нощуват пред Съдебната палата, в очакване на оставката на премиера Никола Груевски. До този момент обаче Груевски е категоричен, че няма да напусне поста си.

Основното искане на опозицията е правителство, което ще трябва да просъществува най-малко 12 месеца, за да може да има демокрация в страната. "Всички тук искат да се изправят срещу недемократичния начин, по който се управлява страната. Ние подкрепяме един граждански протест, който обединява хората в страната", коментира Владимир Лазаревик, бивш заместник-министър на здравеопазването на Македония, пред Нова телевизия.

Авторитетните западни фактори могат да разкрият банковите сметки с парите на ключовите македонски играчи, които удължават агонията в републиката. Могат да организират и процес, както направиха срещу черногорския премиер Мило Джуканович. Може да започне съдебен процес и срещу Никола Груевски в някоя чужда държава. Това обяснява пред македонско списание професор Стево Пендаровски, македонски политик и бивш съветник по националната сигурност на президентите Борис Трайковски и Бранко Цървенковски.

Опозиционерите се надяват политическите и дипломатически преговори да принудят Груевски да приеме съставянето на преходно правителство. В противен случай, според политическите му противници, той е способен да извърши още репресии срещу собствения си народ, за да остане на власт.

Според кореспондента на Нова телевизия в протеста се очаква да се включат и албанци, живеещи в Македония.

Няма коментари:

Публикуване на коментар