понеделник, 18 май 2015 г.

Журналисти в БНР искат оставката на Домусчиев от Обществения съвет на радиото

Протестиращите журналисти в Българското национално радио (БНР) настояха собственикът на футболен клуб „Лудогорец“ Кирил Домусчиев да напусне Обществения съвет на радиото. Повод за искането е репликата на Домусчиев към репортера на бТВ Димитър Тасев след мача в петък между „Лудогорец“ и „Локомотив“-София, когато бизнесменът нарече журналиста „олигофрен“, попитал го защо на мача има празни места. Вчера Домусчиев се извини на журналиста.

"Реакцията ми бе плод на емоция, тъй като употребените думи не присъстват в моя речник. Това беше реакция в следствие на обидния въпрос от страна на репортера. Аз го възприех като опит да се омаловажат усилията ни по организацията на този празник и да се обидят привържениците на отбора“, написа Домусчиев.

"Въпреки Вашето извинение, считаме, че с поведението си нарушавате чл.5.4. от Правилника за структурата и дейността на Обществения съвет на БНР, според който „Общественият съвет съдейства за утвърждаването авторитета на БНР като обществена медия. Действията Ви уронват престижа на Общественото радио и са в конфликт с Етичния кодекс на българските медии, определящ подобно поведение като недопустимо“, се казва в писмото на протестиращото, публикувано във "Фейсбук".

Членове на Обществения съвет на БНР са акад. Светлин Русев, проф. Михаил Константинов, проф.д-р Николай Петров, Минчо Коралски, Иван Лечев, Копринка Червенкова и Кирил Домусчиев. След като започнаха протестите в радиото, Червенкова обяви, че подава оставката си.
Асоциацията на европейските журналисти-България призова за бойкот на публични личности, които се държат по този начин. А Асоциацията на спортните журналисти организира среща утре с Домусчиев.