четвъртък, 21 май 2015 г.

Правителствени служители от Румъния и България със забрана за САЩ заради корупция

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция, съобщи зам.-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий заяви на изслушване в американския Конгрес.
Американското посолство в Букурещ потвърди, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От американското посолство обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица, посочва в. "Ромъния либера".
През ноември 2012 г. в. "Журналул национал" бе публикувал писмо на генералния консул на посолството на САЩ в Букурещ, адресирано до Нъстасе, който тогава бе осъден на първа инстанция за корупция, че визата му за САЩ е оттеглена, припомня вестникът. За друг отговорен правителствен служител никога не е съобщавано подобно нещо, посочва изданието. "Ромъния либера" отбелязва също, че нито един румънски служител не е реагирал на новината, докато, в Унгария веднага е имало реакция, когато е бил обявен списък с "до десет души" със забрана за влизане в САЩ.

Според "Ромъния либера" румънското правителство е длъжно да поиска официално да бъдат огласени имената на отговорните румънски представители, които са получили забрана за влизане на американска територия, защото в противен случай единственият извод, който се налага, е, че правителството на Понта приютява корумпирани лица, смятани за нежелани от най-големия стратегически партньор на Румъния.

Агенция Медиафакс допълва, че съгласно американското законодателство досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Румънското МВнР посочва, че отказите за издаване на визи за влизане в САЩ се съобщават само на визираните лица.

Заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий заявил на изслушването в Конгреса, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой, съобщава още Медиафакс.

Премиерът Виктор Понта каза, че не разполага с информация, според която правителствени служители имат забрана за влизане в САЩ, заради проблеми с корупция или защото принадлежат към разузнавателни служби.