понеделник, 15 юни 2015 г.

Тбилиси под вода, зверове от зоопарка тръгнаха из града

Унищожителни наводнения връхлетяха грузинската столица Тбилиси. Привечер в неделя вече се съобщава за 12 човешки жертви. Освен това стихията е освободила от клетките им няколко животни от градския зоопарк и на воля из града тръгнаха хипопотам, тигри, лъвове, мечки и вълци.

Заради силните валежи река Вере, която преминава през Тбилиси, преля, заливайки сгради и автомобили. По последни данни загиналите хора са най-малко 12. Съобщава се и за такива, които се издирват. Армията вече е мобилизирана, за да помага.

Ситуацията е изключително усложнена от това, че наводнението в градския зоопарк е
позволило на няколко опасни животни да избягат от клетките си – в социалните мрежи се виждат кадри на свободно разхождащ се хипопотам, мечка, търсеща спасение на жилищен перваз, властите съобщават и за издирвани вълци, тигри и лъвове.
Късно следобед забелязаният хипопотам е бил уцелен от полицията с упойваща стреличка и отведен на сигурно място, увериха от зоопарка. Няколко други животни също са хванати – броят на онези, които са в неизвестност, обаче все още е неясен.

В централните части на града полиция патрулира в готовност да открие някой от избягалите хищници. Една от хиените вече е била застреляна близо до Държавния университет в Тбилиси. Тя е била убита, след като преследвала служител на учебното заведение. Той успял да се заключи в сградата и да повика помощ.

Появиха се и съобщения за граждани, тръгнали на лов с личните си оръжия. Властите обаче официално призоваха хората да не правят това, а да стоят в домовете си, докато ситуацията не се нормализира.