четвъртък, 18 юни 2015 г.

ДПС номинира Близнашки за експерт

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки е номинацията на ДПС за експерт към временната комисия за промени в Конституцията.
"Всяка партия може да предложи по един експерт, ние предлагаме известния конституционалист проф. Георги Близнашки", аргументира се Казак.

Близнашки бе много активен в протестите през 2013 г., които започнаха срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но в крайна сметка доведоха до оставка на правителството на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС. Към момента обаче юристът е един от най-големите противници на съдебната реформа, инициирана от правосъдния министър Христо Иванов. Промените в Конституцията са част от тази реформа.

Пред "Медиапул" обаче той не е отрича информацията, но не се впуска в подробности. На въпрос защо се е съгласил да бъде номиниран от ДПС той отговаря, че би приел всяка номинация, защото е "професор по конституционно право".

"Може и други партии да ме предложат, няма да откажа", допълва Близнашки.

Проф. Георги Близнашки е и бивш депутат от БСП. Той оглави инициативния комитет за събирането на подписи в подкрепа на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила. През лятото на миналата година държавният глава го назначи за министър-председател на служебното правителство, в което за министър на правосъдието бе именно Иванов.

Към момента обаче Близнашки е един от най-яростните противници на бившия си министър.

"Христо Иванов няма един работен ден... Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите", заяви наскоро Близнашки.