неделя, 12 юли 2015 г.

Европа е блокирана!

Гръцката криза блокира Европа. След девет часа спорове по плана за реформи на правителството на Алексис Ципрас финансовите министри на Еврозоната (Еврогрупата) прекъснаха заседанието си в полунощ в събота без резултат. Насрочиха ново за 12 часа българско време в неделя.

Четири часа по-късно в Брюксел ще се съберат държавните и правителствените ръководители от Еврозоната. Възоснова на заключенията на Еврогрупата те трябва да решат окончателно - да одобрят нова помощна програма за Гърция, или да я оставят да фалира окончателно и да изпадне от общата валута.

При втория вариант ще последва Европейски съвет в пълен формат, от 28 национални лидери, който да се занимае с последствията от евентуален Grexit.

"Отложихме срещата ни и ще продължим утре в 11 часа сутринта" (12 часа българско време днес - б.а.), съобщи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. "Имахме задълбочена дискусия по гръцките предложения. Въпросът за убедителността и доверието също беше обсъден, разбира се, включително финансовите проблеми. Но не завършихме нашата дискусия и ще продължим утре в 11 часа".

Държавите от Еврозоната  се оказаха поляризирани и неспособни на общо съгласие. Докато Франция твърдеше, че последната серия предложения на Ципрас, които разцепиха партията му, са добра основа за дискусия, Германия и Финландия ги отхвърлиха безкопромисно.