вторник, 14 юли 2015 г.

Днес искат оставката на Цацаров

В навечерието на протеста за #ОСТАВКА на Главния прокурор и в подкрепа на съдебната реформа активисти на Протестна мрежа направиха светлинна акция. Точно в полунощ те прожектираха на фасадата на Съдебната палата своето посланието към Сотир Цацаров.

Днес от 18.30 часа ще бъде поискана оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и подкрепена правосъдната реформа на министър Христо Иванов.

"Елате в деня, в който отбелязваме разрушаването на Бастилията, да поискаме #ОСТАВКА-та на главния прокурор", призовават организаторите на събитието във Фейсбук и посочват 18 причини за това:
1. Игнориране на изнесените в медиите свидетелства за източването на КТБ години преди фалита.
2. Прекратяването на разследвания срещу Делян Пеевски и отказ за образуване на нови.
3. Намеса в полза на определени партии ("импийчмънта" на президента, аферата Костинброд).
4. Умишлено протакане на разследванията срещу ДПС депутата Христо Бисеров.
5. Проверки срещу журналисти (напр. Борис Митов), изнесли данни за неправомерни действия на Цацаров.
6. Игнориране на данни за съмнително обогатяване на Бареков и Моника Станишева.
7. Игнориране на сигнала, че Ахмед Доган и Емел Етем са с кредитни карти за десетки хиляди лева от КТБ, без да ги декларират,
8. Игнориране на редица сигнали за корупция в съдебната и изпълнителната власт (напр. 154 коли за ДАНС и НАП с поръчки, подготвени за един участник, Как градският съд изхарчи четвърт милион евро),
9. Игнориране на сигналите за умишленото клатене на банковата система, вместо това образуване на производства срещу журналисти.
10. Съмнително забогатяване на Цацаров като съдия в Пловдив (влогове, апартаменти и кредити за близи милион лв.)
11. Проверка срещу Министерство на правосъдието, водено от Христо Иванов (рупор на реформата в Съдебната система), обоснована с публикация на фалшив журналист.
12. Прекратяване разследването за побоя срещу Октай Енимехмедов.
13. Доразклащането и досъбарянето на КТБ;
14. Започването на разследване срещу Президента на Републиката;
15. Ненаказването на прокурори, вършещи безобразия от типа на 13. и 14.
16. "Обосновката" на бездействие срещу полицайка, правила расистки изказвания
17. Отказа на прокуратурата да разследва разграбването на най-красивите кътчета природа в България чрез заменките, схеми като Дюни-гейт и приватизацията на мерите на Община Белово.
18. За това, че Специализираният наказателен съд се занимава предимно с протекция чрез споразумения с организираните престъпни групи като, вместо постановяване на най-тежките наказания, оневинява, с възможност за "употребяване" на престъпните схеми във всички сфери на държавата в зависимост от политическата конюнктура.