вторник, 25 август 2015 г.

Русия ограничи достъпа до Wikipedia

Руският медиен регулатор "Роскомнадзор" заповяда на всички интернет доставчици в страната да блокират страница в Wikipedia.

Поредният спор между руските власти и Wikipedia започва в едно село на име Чорни Яр (население: по-малко от 8 000) в южната част на Русия.

Прокурор в селото е загрижен за публикация в Wikipedia за "чарас", вид наркотик, форма на канабис, въпреки че причините за това са неясни.

Чорни Яр изглежда няма големи проблеми с употребата на наркотици, поне според официалните данни. Според Wikipedia чарас е "форма на канабис, който е ръчно изработван в Индия, Ливан, Пакистан, Непал и Ямайка" - места, които са доста далечни от Чорни Яр.

Руският орган за медиен надзор ("Роскомнадзор") започна блокиране на достъпа до Wikipedia за руските потребители, предаде БТА.

Сутринта потребители в Москва и в Далечния изток съобщаваха, че Wikipedia все още е достъпна със стационарни и мобилни устройства. Предишният ден "Роскомнадзор" съобщи, че е изпратил искане операторите да блокират сайта на рускоезичната Wikipedia, съдържаща забранена информация за наркотично вещество.

"Действията по преместване на тази статия на друг интернет адрес, предприети от администрацията на руския сегмент на интернет енциклопедията не ограничиха достъпа на потребителите до информацията, призната за забранена от съда", подчертаха представители на регулаторният орган.

Решението на "Роскомнадзор" за блокиране на страницата с информация за начини за приготвяне на наркотично вещество ще засегне целия сайт, смята Владимир Медейко, директор на руското подразделение на организацията.

Wikipedia използва защитен протокол, който не позволява на трети лица да определят какви страници четат потребителите и какви данни предават или получават. Затова няма да има достъп до нито една от страниците, обясни той в интервю за радио "Говорит Москва".