сряда, 23 септември 2015 г.

184 промениха Конституцията на първо четене

Депутатите приеха промените в Конституцията, свързани със съдебната реформа. Проектът мина със 184 гласа "за", 34 "против", а 8 се въздържаха. Това му гарантира минаване по бързата процедура - второ четене от една до три седмици от гласуването.

Подкрепа дадоха 9 от депутатите на Волен Сидеров, които иначе не участваха в дебатите и не направиха нито едно изказване от парламентарната трибуна. Че атакистите са "спазарени" се заговори из кулоарите веднага след приключването на председателския съвет преди старта на пленарното заседание.

Официалното обяснение на юриста на партията Явор Нотев бе, че "Атака" искала да спести агонията от протакането, тъй като така и така измененията щели да минат и със 160 гласа, въпреки че не била съгласна с предлаганите текстове.

"Това са едни промени без собствена физиономия и собствено съдържание, те няма да отговорят на очакванията. Ако днешното гласуване беше приключило с мнозинство от 160 гласа, агонията и безплодните разправии по този въпрос, губенето на парламентарно време, щяха да продължат в следващите два до пет месеца. Предпочетохме да влезем в тази битка. Нашата оценка е, че в този вид предложените промени са негодни да променят каквото и да било в съдебната система. Предстои работа до второ гласуване", посочи той.

Нотев обаче не внесе яснота ще имат ли предложения между двете четения и изобщо, как би гласувала "Атака" след няколко седмици.

Очаквано със "за" гласуваха всички присъствали от ГЕРБ (83), Реформаторския блок (23), Патриотичният фронт (17), БДЦ (11) и ДПС (36). Лидерът на Движението Лютви Местан обеща подкрепата на цялата си група и така сред 36-те, от първия ред, зареден с позитивно настроение, за старта на съдебната реформа гласува и Делян Пеевски.

Както даде заявка по-рано, и председателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов гласува със "за", а останалите осем негови съпартийци - с "въздържал се". 4-мата независими също бяха "за". Само БСП бяха против (32-ма).