петък, 13 ноември 2015 г.

Беднякът – милионер: Откъде взе Делян Пеевски 1 млн. лв.?

Съдружниците в „НСН инвестмънт“ – депутатът от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, са взели решение да увеличат капитала на дружеството с 1 млн. лв., съобщи Капитал Daily в днешния си брой. Информацията се потвърждава от заявление в Търговския регистър по партидата на компанията.

„НСН инвестмънт“ беше създадена през юли тази година, а месец по-късно купи „Табако инвестмънт“ от оръжейния търговец Петър Манджуков. При сделката компания придоби и 5% дял на Манджуков в „Булгартабак холдинг“.

Според показаните от „Капитал Daily“ документи, депутатът превежда по сметката на „НСН инвестмънт“ 900 хил. лв. от своя сметка в Първа инвестиционна банка. Интересното е, че подобна сума до момента не е фигурирала в декларациите му пред Сметната палата. Освен това той не е декларирал по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да има задължения над 5000 хил. лв., което изключва и варианта заем. В имотния регистър няма данни Пеевски да е продавал притежаваните от него имоти, посочва „Капитал Daily“.

Дълги години в декларациите си Пеевски обявява доста скромно имуществено състояние на фона на демонстрирания от него начин на живот. През август 2015 г. за пръв път депутатът се сдоби официално с участия във фирми. Тогава именно майка му Ирена Кръстева му дари 90% от „НСН инвестмънт“ и по 50% в две други новосъздадени от нея компании „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“.