събота, 14 ноември 2015 г.

Терор в Париж! „Ислямска държава“ е поела отговорност! Заложнически разказ

Радикалната групировка „Ислямска държава“ е поела отговорност за кървавите терористични атаки във френската столица, твърди италианската телевизия Sky Tg24.

В изявление на ИД, цитирано от телевизията, се казва: „Това е отмъщение за Сирия. Това е 11 септември за Франция“.

Официално потвърждение на информацията на италианската медия засега няма.

По различни данни, между 120 и 160 души са убити, повече от 200 са ранени в Париж и прилежащата му община Сен Дени от взривове и огнестрелно оръжие, след серия от безпрецедентни терористични атаки в различни райони на френската столица.

Журналисти работят в Париж
Терористите, най-вероятно седем или осем души, са действали, разделени на две групи.
Едната група е стреляла в различни части на града, след което е нахлула в концертната зала „Батаклан“, където взе заложници. Другата е действала в района на националния стадион Stad de France, по същото време, когато там се игра приятелски мач между Германия и Франция.
Повече от сто са жертвите от заложническата драма в „Батаклан“. Френските специални части щурмуваха залата, при което тримата терористи се самовзривиха, а коланът на четвъртият избухна, след като бе неутрализиран.

В Париж бяха разгърнати над 1500 войници. Френският президент Франсоа Оланд отмени визитата си в Турция за срещата на G20 и пристигна на мястото на трагедията. Франция засили сигурността и затвори границите си. Европейските и световни лидери изразиха шок от събитията и заявиха подкрепата си към французите.

Известно е, че терористите са били млади хора и са говорили френски. Всички те са загинали. Засега, нито една терористична групировка не е поела отговорност за атаките.

Заложнически разказ от "Батаклан": Разстрелваха ни един по един, беше клане


Заложнически разказ от "Батаклан" разкрива подробности за ужасяващия атентат в Париж. Джулиън Пийс, журналист от "Europe 1", се е намирал вътре в зала "Батаклан", където терористите взеха над 200 души за заложници и избиха 112 от тях, преди да бъдат спрени от силите на реда.
Пийс разказва, че двама-трима души без маски са открили огън с автомат АК-47. Според него стрелбата е траяла 10-15 минути, достатъчно дълго, за да могат нападателите да сменят 2-3 пъти пълнителите на автоматите си, пише "Гардиън". Журналистът каза пред Си Ен Ен, че не е чул нищо от нападателите, ами е чул само виковете на тълпата. Друг свидетел обаче, който е бил в залата с майка си, заяви пред "Франс интер", че мъжете са крещели "Аллах Акбар", докато са стреляли по хората.

Друг оцелял твърди, че терористите са убивали подред всеки, изпречил се на пътя им - един по един. Той написа в социалните мрежи, че се намира в залата и е тежко ранен, а около него е пълно с мъртъвци "Беше клане", каза треперещият Марк Куприс на 57 г., докато е извеждан от полицията. Той е родом от Англия, но е пристигнал в Париж с още 15 души да гледа американската банда.

"Изглеждаше като бойно поле, имаше кръв навсякъде, тела навсякъде. Бях в другия край на залата, когато стрелбата започна. Имаше поне двама стрелци, които бяха на балконите. Всички залегнаха по земята. Легнах и аз, като върху мен имаше няккаъв мъж, а до мен друг се беше изправил до стената. Просто замръзнахме неподвижни. В началото запазихме тишина, не знам колко време сме стояли така, изглеждаше вечно. Видях последните си мигове как минават покрай очите ми, мислех, че това е краят. Свършен съм, рекох си, свършен. Бях ужасен, всички сигурно са си мислели същото. Едва когато няколко жандарми влязоха, започнахме да се оглеждаме бавно и кръвта беше абсолютно навсякъдет. Полицията ни каза да бягаме", допълва той.

Жером Бушер, треперещ от студ в бялата си тениска, оцапана с кръв от убитите и ранените, разказва: "Концертът започна, бях в публиката и чух нещо като фойерверки. Беше шумно, но концертът беше още по-шумен и си помислих, че е част от шоуто. Много хора сигурно са сметнали така. Тогава откриха огън. Видях поне двама души, преди да победна, изходите бяха ясно обозначени и тръгнах към тях. Имаше ранени и много кръв. Навсякъде имаше кръв."

"Сякаш бях във филм. Беше ужасно, имаше толкова много тела, не мога да говоря за това", коментира брадат мъж с дет-метъл тениска, бягащ по улицата от "Батаклан". Присъствали на близкия стадион коментират, че първоначално са решили, че врзивовете са ефекти или фойерверки, но когато охраната не ги е пуснала да си тръгнат от стадиона заради проблеми навън, разбрали, че нещо не е наред и започнали да получават информация от интернет и по телефона. Същото са си помислили и живеещите в района.

Обновена!

ВИДЕОФенове напускат "Стад дьо Франс", пеят "Марсилезата" 
Няма коментари:

Публикуване на коментар