четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Бомба е свалила руския самолет

Бомба най-вероятно е разрушила във въздуха руския самолет „Еърбъс“ А321 над Синайската пустиня в Египет, съобщи Си Ен Ен като се позова на източници от разузнаването на САЩ. ЦРУ е прехванало съобщения между терористи, които са свързани с „Ислямска държава“. Взривното устройство е било поставено в багажа или на някое друго място на борда на авиолайнера на компанията „Когалимавиа“. Във фокуса на подозрението са работниците на летището в Шарм ел Шейх, които са товарели куфарите на самолета. Възможно е обаче адската машина да е била инсталирана и от някой друг служител от наземните служби в аеропорта, посочва Ен Би Си.

Изключва се вероятността на борда на „Ербюса“ да се е промъкнал терорист самоубиец. Внимателният преглед на списъка на пътниците не показвал някои от тях да има връзки с ислямстите.
Великобритания също обяви, че взривно устройство е причина за разпадането на самолета във въздуха. „Докато тече разследването не можем да заявим това категорично. С натрупването на информация, ние все повече сме загрижени, че става дума за взривно устройство“, заяви в Лондон премиерът Дейвид Камерън. В сряда вечерта той е участвал в заседание с шефовете на службите за сигурност, а така също директорите на разузнаването и контраразузнаването. Като предохранителна мярка Лондон нареди да бъдат забавени полетите на самолети на британските авиолинии от Шарм Ел Шейх. Мярката целяла багажът да бъде щателно проверен, а така също да се инспектират авиолайнерите, предполетната подготовка на които е извършена от египетски техници. Екип от британски авиационни експерти е пристигнал в египетския курорт.

Дейвид Камерън има основание за своята изключителна загриженост, защото в хотелите на Шарм ел Шейх годишно отдъхват над 900 хиляди британски туристи, които се наслаждават на плажовете на брега на Червено море, посочва в. „Дейли телеграф“. Съобщава се също, че британският премиер Камерън е разговарял по телефона с египетския президент Абдел Фатах ел Сиси. Предмет на разговора било засилването на мерките за сигурност на летището в Шарм ел Шейх.