сряда, 11 ноември 2015 г.

Депутатите приеха данък "уикенд"

До 70% от данъка върху добавената стойност да може да бъде възстановяван, ако служебен автомобил се използва и за лични нужди. Това решиха депуаттите като приеха на първо четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.
Поправката станала известна като данък "уикенд" превизвика остри реакции в парламента.

Петър Славов обяви, че той и колегите му от Реформаторския блок са притеснени от въвеждането на налога.

"Виждаме възможност за тормоз особено върху малкия и средния бизнес", заяви той.

"Уикендът за малкия бизнес не е това, което е за държавния чиновник-работа от 9 до 17", добави Славов.

Според него работещите в събота и неделя, създават допълнителен продукт и не трябва за бъдат облагани.

Промените в закона предвиждат още Националната агенция по приходите да изисква допълнителни пояснения от фирмите за всеки закупен автомобил с цена над 5000 лева. Така ще се спре практиката служебни коли да се ползват за лични цели. Те се регистрират на фирмата, за да им бъде възстановен данъчният кредит.

С измененията се дава възможност всички фирми, които са си приспаднали ДДС за имоти и вещи над 5 хил. лв., да подадат декларация в НАП.

Компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на активите е само за служебни цели.

Кешовите разплащания да паднат от 15 000 на 5000 лева, пише още в законопроекта.

Междувременно депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. В измененията беше записано да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.

„За пореден път предлагаме Закон за изменение и допълнение на закона за данъците върху доходите на физически лица, който предвижда прогресивно подоходно облагане. Прогресивното облагане е не само въпрос на справедливост, но и на икономическо развитие", заяви лидерът на БСП Михаил Миков от парламентарната трибуна.