четвъртък, 24 декември 2015 г.

Свалят Местан днес около 13:30 ч.

Лютви Местан ще бъде свален от поста председател на ДПС на 24 декември в 13.30 часа. Съобщиха източници от централата на партията. Днес Местан има рожден ден, навършва 55 години. 

„Този е най-голямото разочарование за ДПС – и от времената, в които бяхаме нелегални и сме лежали в затворите, и в легалния период – във властта, и в опозиция", това е заявил вчера  Ахмед Доган пред членове на Централното оперативно бюро.

Доган бил бесен, че Местан вместо да се качи в „Сараите" в квартал „Бояна", предпочел да се срещне с турския посланик Сюлейман Гюкче и да иска помощ да създаване на ново ДПС. Тази информация била обсъдена при Доган късно вчера.

Лютви Местан ще бъде отстранен поради „трайна невъзможност на председателя да изпълнява свои правомощия". Това е записано в член 9, ал. 7 от Устава на ДПС. С най-големи шансове за временен председател е депутатът Тунджер Кърджариев, като сред фаворитите е и евродепутатката Филиз Хюсменова. По-малко вероятно е до провеждането на 9-тата Национална конференция са бъдат избрани двама съпредседатели – Тунджер Кърджалиев за Северна България и Мустафа Карадайъ – за Южна България.
Днес от 13 часа започва заседанието на ЦС на ДПС, на което се очаква отстраняването на Местан.