петък, 25 декември 2015 г.

Бурната 2015: цитати на 15 световни лидери

Американското издание The Washington Post описва ключовите събития през изминалата
година, илюстрирайки ги с изказванията на премиери и президенти от различни страни.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: "Имаме отличен шанс да започнем всичко на чист лист". През януари оглавяваната от Ципрас лява партия СИРИЗА дойде на власт с лозунги за отказ от мерки за строги икономии. Така и не успя обаче да се договори с кредиторите и страната се върна към "мъчителното статукво". Въпреки това през септември Ципрас отново победи на предсрочни избори, макар и с по-скромен мандат.

Франсоа Олланд, президент на Франция: "Франция се намира в състояние на война". Тези думи френският лидер произнесе след серия от терористични актове в Париж на 13 ноември.

Башар Асад, президент на Сирия: "Причината за разрастването на тероризма се крие в неправилната политика на страните от Запада и преди всичко на Франция, по отношение на случващото се в региона, а също така и в това, че тя не обръща внимание на фактите, че някои нейни съюзници са свързани с терористите".
В последната част на това изказване Асад има предвид има сирийските въстаници срещу неговото управление, пояснява The Washington Post. Това е "конюктурно" изказване, свързано също и с парижките актове на терор.

Ангела Меркел, канцлер на ФРГ: "Ще се справим". За "праволинейното заявление в защита на бежанците" Меркел бе удостоена с Нобелова награда за мир, но в Германия тази позиция не й донесе повече популярност.

Виктор Орбан, премьер на Унгария: "Хората, които идват тук, са израстнали в условията на друга религия и представляват съвършено друга култура". Орбан не скрива своето нежелание да приема бежанци и влиза в образа на "защитник на християнството".

Барак Обама, президент на САЩ: "Да не заравяме, че свободата е по-силна от страха". Тази реплика трябва да се разглежда в контекста на "ожесточената американска дискусия", разгоряла се след като кандидатът на Републиканската партия за президент предложи да се ограничи достъпа на мюсюлмани в САЩ. "Борбата с "Ислямска държава" не означава да се откажем от нашите ценности", заяви по този повод Обама.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: "Никакъв мюсюлманин не си ти, братко". Британският лидер цитира мъж, който станал свидетел на това, как предполагаем ислямист нападнал с нож пътници в лондонското метро.

Хасан Рухани, президент на Иран: "В отношенията на Иран със света започна нов етап". Така иранският лидер оцени края на юлските разговори за иранската ядрена програма пред Генералната асамблея на ООН. В крайна сметка Иран спечели смекчаване на санкциите срещу обещание да ограничи дейностите по създаване на ядрената програма. 

Бинямин Нетаняху, премиер на Израел: "Каква зашеметяваща, историческа грешка!" Не на всички световни лидери сделката с Иран е по душа, коментира изданието.

Владимир Путин, президент на Руската федерация: "Аллах реши да накаже управляващата клика в Турция, лишавайки я от разум и разсъдък". Инцидентът с руския самолет на турско-сирийската граница. The Washington Post определя случката като "една от най-опасните геополитически провокации през 2015 г"..

Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: "Аз няма да остана на този пост". Ердоган заявява това по повод твърдения на Русия, че Турция купува петрол от "Ислямска държава". Ако Москва представи доказателства, то Ердгоан ще подаде оставка. 

Синдзо Абе, премиер на Япония: "Изразявам чувства на дълбока скръб и искрени съболеднования". Думи от речта му послучай началото на Втората световна война и извинение за японското участие в нея. Това обаче предизвика недоволство в Китай, защото в същото време се водеха спорове между двете страни за действия в Южно Китайско море.

Нарендра Моди, премиер на Индия: "Страната трябва да остане единна". Става дума за напрежението между индуистите и мюсюлманите в Индия. Повод за искрите бе това, че мюсюлманите консумират месо от крави, които за индуистите са свещени. Правителството на Моди е считано за консервативно, а самият той за "индуистки националист", пише авторът на статията Тарур.

Робърт Мугабе, президент на Зимбабве: "Лъвът Сесил е ваш лъв и вие не можахте да го защитите". По този начин Мугабе упрекна всички, че са съучастници в смъртта на лъва Сесил, убит от бракониер.

Джъстин Трудо, премиер на Канада: "Защото сме 2015 година!" Това изказване избраният през октомври канадски лидер направи по повод на журналистически въпрос, защо в кабинета 15 от 30 министерски кресла получават жени.

В нашата страна.

Бойко Борисов, премиер на България: "Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, няма други да му плащат лечението". Така той защити лансираните от здравния министър Петър Москов реформи в здравеопазването и в частност данъка върху вредните храни.

"Не мога да обръщам внимание, две каки се събрали и си говорят". Така премиерът коментира скандала с изтеклите записи на разговори между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, в които е намесено и името на премиера. В допълнение той заявява: "Аз не мога да забраня особено във фризьорските салони, при маникюристките – всички говорят за мен".