неделя, 20 декември 2015 г.

Френски самолет се приземи извънредно поради заплаха от взрив

Приземилият се аварийно самолет.
Самолет на френската авиокомпания Air France с 459 пътници и 14-членен екипаж се приземи извънредно на международното летище в Момбаса, Кения, съобщиха световните агенции, позовавайки се на силите за сигурност в африканската страна.

Самолетът “Боинг 777” е излетял сутринта от Мавриций за Париж, трябвало е да кацне на летище “Шарл де Гол”. По време на полета командирът е отишъл до тоалетната, където е забелязал подозрителен пакет. Той незабавно се върнал в пилотската кабина и поискал извънредно кацане на най-близкото летище – в Момбаса, втория по големина град в Кения.

Местните сили за сигурност били алармирани. По тяхно настояване пътниците и екипажът били свалени през аварийните изходи, по така наречените “гумени пързалки”.

“При евакуацията нито един от пътниците и екипажа не пострада, всички са на сигурно място”, съобщи в Туитър шефът на полицията в Момбаса.

В момента експерти по взривове изследвали съмнителния пакет.

От авиокомпанията били в постоянен контакт с местните власти и в очакване на резултата от експертизата, която трябва да установи произхода на пакета и има ли в него взрив.

Според информация на кенийския в. “Daily Nation” кенийските сили за сигурност съсредоточили разследването върху двама от пътниците, пътували със самолета. Тяхното поведение било крайно подозрително. Пътникът Берноа Лучини пък сподели в социалните мрежи, че на борда на боинга, изпълнявал полет номер 463, не е настъпила паника.

“Самолетът започна бавно, много бавно да снижава. Досетихме се, че нещо не е наред, но екипажът се оказа на изключително ниво. Всички запазихме спокойствие”, написа Лучини.

По данни на летищните власти в Момбаса авиокомпания Air France е изпратила резервен самолет, който да извози пътниците до Париж.

Заради инцидента летището в Момбаса е затворено. Пътниците – излитащи и пристигащи, са били предупредени за големи закъснения и извънредни кацания на други аеропортове в Кения.