събота, 26 декември 2015 г.

Напрежение в Кърджалийско заради ДПС

Днес на два възпоменателни митинга за жертвите на „възродителния процес“ в Кърджалийско е възможно да възникне напрежение покрай участието в тях на новоизбраната ръководна тройка на ДПС, зрелищно отстранения от лидерския пост Лютви Местан и евентуалното участие на турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

По неофициална информация проявите, организирани традиционно от ДПС в края на декември, ще бъдат охранявани от засилено полицейско присъствие, в това число и от части на жандармерията. Две са горещите за деня точки – в 10 ч. край Тюркян чешма в село Могиляне, Кирковско и в 14 ч. в Момчилград, като за пръв път двата митинга ще се състоят в един ден, а не последователно на 26-и и 27 декември, както досега.

Силовите власти се готвят и за отпор на евентуални националистически групи, които е възможно да засвидетелстват гнева си по повод частната визита на турския държавник, несъгласувана с българското външно министерство. Чавушоглу е в района от вчера, съобщи БНР, но за присъствието и конкретното му местонахождение няма никаква информация. Спорно е и дали изобщо той ще се включи в проявите, които този път преминават под знака на тежките трусове в ДПС.

В страницата на феновете му във Фейсбук е наличен статус от около 19 ч. в петък, илюстриран със снимки, според който в петък вечерта Чавушоглу е провел среща с турската асоциация на туроператорите, а по-късно и с главния секретар на Турския съвет /организация на страните, говорещи турски език, в която участват Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция, б.а./ Рамил Хассанов и с помощника му Юмер Коджаман.

Факт е обаче солидната резервация в един от хотелите в Кирково, направена от консулската служба в Пловдив, но до късно вечерта стаите все още са били празни откъм обитатели. Присъствието на турски дипломати на тези прояви на ДПС в Кърджалийско два пъти годишно са вече утвърдена практика – по време на отбелязването на трагичните Майски събития от 1989 г. и в края на декември, когато в региона комунистическият режим дава старт на насилственото преименуване на българските турци.