неделя, 20 декември 2015 г.

Полша "разказа играта" на Божидар Димитров: Откри цяло гробище с вампири и демони

Необикновено погребение е открито на гробището Дравско в Полша, пише Livescience. Археолози са намерили 5 скелета от тела, които са били погребани по странен начин - със сърпове върху гърлата или бедрата. Изследователите са успели да съберат информация за миналото на всеки един от скелетите.

Първият е принадлежал на човек, който в момента на смъртта му е бил на възраст между 35 и 44 лет.Още едни останки, явно женски, са на дама, която е умряла на възраст между 35 и 39 години. В гроба й е положен сърп, а черепът й е повреден.

Втората жена е значително по-възрастна, тъй като няма зъби. Тя също е погребана със сърп, но не върху гърлото, а между бедрата. Освен това в устата й има монета, а върху гърлото - камък. Тези атрибути са насочили археолозите към мисълта, че жената е заемала някакво особено положение в местното общество - най-вероятно е била считана за вещица.

Намерени са и останки от дървен ковчег със скелети на момиченце и на девойка, които също били погребани с монети.

Според учените ритуалът по полагането на сърпове в гробове с жени е целял или да бъдат защитени в отвъдния живот от демони, или обратното - да не възкръснат като вампири или демони.

Разкопките в полското гробище в Дравско се водят от 2008 година. Някои от гробовете са още от бронзовия век, но тези, в които са открити телата със сърповете са от XVI и XVII в.

Все още не е изяснено защо тези хора са били смятани за демони и вампири. Учените предполагат, че те са били убити, защото хората са си мислели, че притежават свръхестествени способности.

У нас скелет на човек със следи от типична манипулация за обезвреждане на вампир бяха открити преди 3 години зад църквата "Св. Николай Чудотворец" в Созопол и предизвикаха истинска сензация и в света. " Той би трябвало с нещо да е много мразен от останалите жители на Созопол, защото и между тези 700 погребани, не може да е имало само добри хора", коментира тогавът шефът на НИМ Божидар Димитров.