сряда, 30 декември 2015 г.

Бойко към турските министри: Благодаря, че не дойдохте!

"Аз мисля, че с турския премиер ще се разберем и затова му благодаря, че вицепремиерът и външният министър не дойдоха".

Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на участък от северната скоростна тангента при надлеза над "Ботевградско шосе". Така той коментира събитията от последните дни, когато се очакваше да има представители на Турция на честванията по повод годишнината от т.нар. възродителен процес. Ситуацията бе деликатна, тъй като в същото време лидерът на ДПС Лютви Местан бе снет от поста и изключен от партията с обвинения за национално предателство спрямо България.

"България в ЕС и НАТО е много по-лоялен техен член от много европейски държави. Абсолютни внушения са, че има някакъв спор чрез ДПС за отношенията с Русия и Турция. Искам и с двете държави да имаме приятелски отношения. Аз съм си избрал, това ми е призванието да си защитавам България и мисля, че го правя по най-добрия начин. Надявам се Русия и Турция да се равняват по България и да се спре с тези конспиративни теории, че някой може да ни повлияе", каза още Борисов.

Той се похвали, че на Северната скоростна тангента се е работело денонощно.

"Почти никога аз не благодаря на строителите. Тук благодаря на строителната камара и на всички фирми, които ме чуха и разбраха, че това трябваше да бъде факт към 31 декември. Това е поредният провален проект на Орешарски. Абсолютно провален. 220 милиона днес щяхме да върнем в Брюксел. Срещнах се със строителните компании и им казах: "Съберете всички камиони багери и трактори. Каквото трябва съберете и ги вкарайте на обекта". Бях им казал - не се ли справим до 31 декември и върнем 220 милиона догодина с 220 милиона по-малко ще строите. Тези, които следят Министерски съвет, помнят, че поне на десет заседания апелирах към археолозите, които само преди 20 дни излязоха от обекта. Рискът да загубим 220 милиона стоя през цялото време, заради невероятните археологически находки, които излязоха тук”, разясни премиерът.

Сверената скоростна тангента обхваща отсечките между "Ботевградско шосе" и булевард "Лазар Михайлов" и от Околовръстния път до пътя за Требич. Инфраструктурният проект е важен за София и страната, тъй като в обекта се пресичат автомагистралите "Тракия" и "Хемус", път I-8 Калотина - София, I-6 София – Бургас, второкласни и третокласни пътища от републиканската пътна мрежа. Тангентата не е част от Трансевропейската транспортна мрежа, но осигурява свързаност между три европейски коридора. През тях се осъществява трафикът от и за Гърция, Румъния, Република Македония и Сърбия.