понеделник, 4 януари 2016 г.

Делян Пеевски купува "Техномаркет"

Компанията "НСН Инвестмънт", в която депутатът от ДПС Делян Пеевски притежава 90% от капитала, а останалите 10% държи майка му Ирена Кръстева, смята да купи до 50% от веригата за битова техника и електроника "Техномаркет", показва справка в регистъра на Комисията за защита на конкуренцията. Преписката по случая е заведена с номер 1 за 2016 г.

Според подаденото с днешна дата уведомление, "НСН Инвестмънт" смята  да придобие до 50% в компанията "Техномаркет България", която оперира едноименните магазини.

Към 14 август, когато са последните актуални данни в Търговския регистър, станалите акционери са "Домтех Холдинг" с 15,15%, като основателят на веригата Николай Китов държи 12,20% от капитала. Ангел Василев Велев и Евгений Борисов Гълъбов притежават съответно 11,50% и 11,15%.

Едоардо Миролио стана собственик на 50-те процента от капитала, които придоби дяловете в края на 2014 г. Тогава той обяви пред в. "Капитал", че придобиването на дела е свързано с Корпоративна търговска банка (КТБ), която е била кредитор на предприатието.

В момента дела от 15,15% на регистрираната във Вадуц, Лихтенщайн "Домтех Холдинг", се продава от синдиците на КТБ, защото е бил придобит с отпуснат от нея кредит.

Покупката на мажоритарния дял от "Техномаркет" е поредната придобивка на "НСН Инвестмънт". В средата на декември стана ясно, че компанията е придобила дял от 18% в производителя на опаковки за цигарената индустрия "Юрий Гагарин", оценяван на 8 млн. лева.

В края на август стана ясно, че "НСН Инвестмънт" притежава 5% от "Булгартабак Холдинг". Според актуалната цена на акциите на тютюневия холдинг, делът му се оценява на 24 млн. лева.

Отделно депутатът от ДПС е собственик и на 50% от "Балканска медийна компания" (б.р., останалите 50% са на майка му Ирена Кръстева), която притежава "Нова българска медийна група холдинг" ЕАД - собственик на вестниците "Монитор", "Телеграф", "Меридиан мач", "Политика", както и на телевизията "Канал 3".


Обновена!