сряда, 6 януари 2016 г.

Северна Корея взриви водородна бомба! Вижте видео

Пхенян се похвали на света, че е извършил опит с водородна бомба, съобщиха световните агенции. Тестът провокира земетресение от 5,1 по скалата на Рихтер. Очевидно изпробването е в чест на рождения ден на любимия вожд Ким Чен Ун, който е на 8 януари.

Южнокорейски телевизии показаха уникални кадри от успешното изпитание на водородна бомба в Северна Корея, съобщава tvzvezda.ru. Клиповете са поместени в официалните канали на медиите в най-голямата социална мрежа за видеосподеляне.
В тази връзка Съветът за сигурност на ООН ще проведе днес извънредно заседание заради изявлението на Северна Корея, че е провела изпитание на водородна бомба. Съвещанието ще бъде при закрити врата.

Съединените щати осъдиха "провокациите" на Северна Корея и обещаха да отговорят по подходящ начин. Вашингтон обаче подчерта, че засега не може да потвърди твърдението на Пхенян, че е провел първото си успешно изпитание на водородна бомба. "Осъждаме всякакво нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и отново призоваваме Северна Корея да спазва международните си задължения и ангажименти", заяви говорителят на Съвета по национална сигурност на Белия дом Нед Прайс.

Британският външен министър Филип Хамънд заяви в Туитър: "Ако съобщенията на Северна Корея за изпитание на водородна бомба са верни, това е тежко нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и провокация, която аз осъждам без резерви".

Южна Корея също шокиращото съобщение на Северна Корея. "Строго осъждаме четвъртия ядрен опит на Северна Корея, който е в явно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, въпреки многократните предупреждения от нас и от международната общност", се казва в изявление на правителството. Президентът Пак Гън-Хе свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурност. "Ще вземем всички необходими мерки, включително допълнителни санкции от Съвета за сигурност на ООН, така че Северът да плати цената за ядрения тест", се казва още в изявлението, без да се споменава твърдението на Пхенян, разглеждано със скептицизъм от международни експерти, че този тест е бил на мощна водородна бомба.

ВИДЕО: