петък, 15 април 2016 г.

Чавдар Николов да се радва! В България са убивали за карикатури

Видеокарикатура на художника Чавдар Николов, осмиваща т.нар. граждански арести със свински опашки и премиера Борисов, бе свалена от сайтовете NovaNews и VBox7 вчера, а впоследствие целият канал на карикатуриста в платформата за видеосподеляне бе изтрит.

Чавдар Николов трябва да се радва, че се е разминал само със сваляне на карикатурите.

Преди години в България са убивали за карикатури:Заради тази карикатура е убит големия художник, карикатурист и фейлетонист Райко Алексиев. Алексиев е пребит до смърт от комунистите на 18 ноември 1944 година в София. Според Радой Ралин участие в побоя взима и бащата на кандидат шефката на ООН Ирина Бокова, Георги Боков.


След "великата победа" на 09.09.1944г. видният български художник и фейлетонист Райко Алексиев е набеден за народен враг, тъй като е правил карикатури на Сталин. Отнели са му цялото имущество, но изтезанията и убийството му са далеч по-страшни. Според Радой Ралин именно Георги Боков е мъчител и физически убиец на набедения интелектуалец.

Отначало са отказвали да дадат трупа на роднините, а после са склoнили при условие, че не отварят ковчега. Опечалените обаче са го направили, при което вероятно са останали като гръмнати - дори тестисите на Pайко Алексиев са били смачкани. Представяте ли си за какви гаври и насилие говорим? По случая има и роман - "Горещо червено", - награден от Съюза на българските журналисти, които междувременно вече са изключили изрода Георги Боков от редиците си.

Създателят на популярния сатиричен вестник „Щурец“ Райко Алексиев си създава немалко врагове в средите на налагащата се с репресии комунистическа власт. В последните дни преди Деветосептемврийския преврат той е многократно предупреждаван от свои близки да напусне страната, а кумът на семейството Никола Мушанов го снабдява с дипломатически паспорти. Алексиев обаче отказва да повярва, че е в опасност и твърди:

„Аз не съм политик. Аз съм показвал грешките на политиците, мъчил съм се с моите карикатури да осмея това, което вършат някои политици и е вредно за народа. Аз нямам пари в чужбина. Плащал съм редовно данъците си. На всекиго съм услужвал и съм давал с двете ръце. На никого не съм взел нищо и не съм напакостил. Аз не съм плъх, та да напускам кораба, когато той потъва”.

Непосредствено след преврата завърналият се от Чамкория в София Алексиев е арестуван от комунистическия главорез Лев Главинчев като „враг на народа“. Основните обвинения са заради карикатури на Сталин и именно те стават причина на да бъде пребит до смърт на 18 ноември 1944 година в София.


Няма коментари:

Публикуване на коментар