четвъртък, 5 май 2016 г.

Антична Сердика протече 2 седмици след откриването си

Снимка: Булфото/Георги Палейков
Откритият преди 2 седмици Античен комплекс "Сердика" в центъра на София протече след първите по-силни дъждове.

Проектът при Ларгото струва над 15 милиона лева и се разделя на две части: зоната на площад „Независимост”, с площ 4 850 кв. м., и зоната под бул. „Мария Луиза”, с площ 3 150 кв. м.

Няколко теча са избили именно в зоната под площад „Независимост”, като водата тече от тавана, по стените и носещите колони. Компрометирана е мазилката на местата, засегнати от влагата. Единият от трите купола над археологическия обект, наричани от някои подигравателно "сутиените", също е протекъл.

От Министерството на културата признаха, че течът е заради лошото време и обещаха, че фирмата изпълнител ще се погрижи за ремонта на чисто новия обект за своя сметка, тъй като е в гаранция.

Това е втори голям обект на Министерството на културата, който има проблеми малко след откриването си - на 8 февруари 2016 г. гражданин алармира, че мазилката в две от залите на ремонтирания за над 27 млн. "Квадрат 500" падна.

Това се случи по-малко от година след откриването му на 25 май 2015 г., като и тогава бе обвинен строителят, в случая - "Главболгарстрой".

От фирмата обаче не останаха длъжни и разкриха, че проектът е пълен с гафове и недомислици, за които

Няма коментари:

Публикуване на коментар