сряда, 4 май 2016 г.

Управляващите дават 400 хиляди лева за парад на Гергьовден

Традиционният парад за празника на Българска армия Гергьовден тази година ще е един от най-мащабните в последните години, като в него ще се включат повече от 1300 военни, изтребители, хеликоптери и бронирани машини.

Над София на ниска височина вече прелитат изтребители, които тренират за парада, а в следващите дни ще се въведат и ограничения за движението заради сухопътната техника.

По време на първия кабинет на ГЕРБ парадът стана символ на орязания военен бюджет, но сега управляващите са решили да покажат мощта на армията. Парадът ще струва около 400 хиляди лева, които са от перото за бойна подготовка на видовете въоръжени сили.

Последният подобен парад беше през 2009 година, когато бе отбелязана петата годишнина от членството ни в НАТО.

Парадът ще се води от командира на ВМС контраадмирал Митко Петев, но ще мине под знака на бойната авиация.

Парадът ще бъде открит от хеликоптер Ми 17, от който ще се вее националният флаг, и традиционно ще мине със съпровод от гвардейският духов оркестър.

Над София ще прелетят и хеликоптерите AS-532AL "Cougar", "Bell" , а за първа година и хеликоптер "Panter" от Военноморските сили. Ще "дефилират" и изтребителите МиГ 29,  СУ-25, транспортен самолет "Spartan", учебните самолети "Pilatus" и други.

Ще могат да се видят и танковете Т-72, 122-милиметрова самоходна гаубица 2С-1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-1 и БМП-23, МТЛБ "Тунджа", БТР-60 ПБ- МД1, зенитно-ракетни комплекса "Оса-АК", 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс "Точка".

По жълтите павета ще минат и бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, бронирани "Хамър" М 1151 А/В 1, бойни бронирани колесни машини "Commando select" и "Guardian", бронирани автомобили "Sand Cat", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, пускови установки от ЗРК С-125.

Честването на Деня на храбростта и празник на Българската армия в София ще започне с водосвет на бойните знамена пред паметника на Незнайния воин от 9.00 часа.

Военният парад на 6 май ще започне в 10.00 часа на площад "Княз Александър I". При изпълнението на националния химн ще бъдат изпълнени 20 артилерийски салюта.

В 12.00 часа пред сградата на Администрацията на президента ще бъде извършена тържествена смяна на караула.

Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия. С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения "Площад на победите" в днешния квартал "Лагера". След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник "Св. Александър Невски".

Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември - датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар