сряда, 15 юни 2016 г.

Бурките влиза в парламента

Законът за забрана на бурките, внесен от ВМРО, влиза в дневния ред на парламента за тази седмица и е много вероятно да бъде дебатиран на първо четене още днес.

Ако се съди по предварителните нагласи на депутатите законопроектът най-вероятно ще бъде приет. Той мина през три парламентарни комисии и събра внушително мнозинство. Единствено депутатите от ДПС гласуваха "въздържал се". От дебатите в комисиите стана ясно, че законопроектът е насочен най-вече срещу хулиганите, които на публични места също прикриват лицето си.

Основните резерви на ДПС към проекта са, че българската версия на мюсюлманската религия не предвижда подобен род облекло, а традиционният ислям не гледа с добро око на подобно обличане. В Движението смятат, че се прави национално законодателство заради 20-30 жени в ромската махала в Пазарджик.

От ДАНС обаче обясниха, че основната цел на закона е бързото разпознаване на лицата, когато това се налата и става дума не толкова за мюсюлманската религия, а за улесняване на работата на МВР при охрана на митинги, протести и други публични мероприятия. Становищата на МВР и Министерство на правосъдието също бяха в подкрепа на законопроекта.
Цялото му название е "за носене на облекло, прикриващо или скриващо лицето". Според текстовете му за напълно скрито лице се считат случаите на използване на покривало или дрехи за цялостно покриване на главата и лицето, включително устата, очите, косата и ушите, независимо от наименованието на съответната дреха и покривало. Частично скрито лице е когато се виждат само очите.

Законът предвижда и глоби за нарушаване на забраната.  За първо нарушение глобата е в размер на 200 лв. За всяко следващо нарушение глобата е в размер на 1500 лв. и лишаване от социални помощи за три месеца, ако нарушителят получава такива. Контролът по закона се осъществява от МВР и от кметовете.

С проекта се правят промени и в Наказателния кодекс. Според тях всеки, който принуждава някого да носи подобно облекло, се наказва с лишаване на свобода до три години и глоба до 5 хил. лв. Ако обект на принудата е дете, наказанието е затвор до 5 години и глоба до 10 хил. лв.
Инициативи за забрана на бурките има и в общинските съвети в страната. Те вече бяха забранени в Пазарджик, Стара Загора и Бургас. В Пловдив обаче забраната бе отхвърлена.