сряда, 22 юни 2016 г.

Кабинетът ще обсъжда защо Турция не приема обратно мигранти

Министерският съвет ще утвърди на днешното си редовно заседание Протокол между правителствата на България и Турция за прилагане на Споразумението за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, подписан на 5 май 2016 г. в Анкара, съобщава Би Ти Ви.

Според споразумението между Европейския съюз и Турция от преди няколко месеца, южната ни съседка се съгласява да приема нелегални имигранти обратно в замяна на конкретни договорености с Европа. Преди седмица обаче стана ясно, че Турция не приема обратно нашите мигранти.

Тогава премиерът Бойко Борисов посочи, че от 200 души, които страната ни е върнала, сме получили 200 отказа.
Управляващите отказват да коментират дали причина за отказа е нежеланието на България да се включи в общ военен флот с Турция в Черно море.
Очаква се също министрите да одобрят предложения за промени в оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

В дневния ред на заседанието са Наредба за администриране на нередности по европейските структурни и инвестиционни фондове, както и постановления за правилата за разглеждане и оценяване на оферти и сключването на договорите в процедурата за избор с публична покана от бенефициенти по еврофондовете и за определяне на детайлни правила за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по новите оперативни програми.

Министрите ще обсъдят предложения за промени в Закона за здравното осигуряване и промени в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.


Няма коментари:

Публикуване на коментар