вторник, 20 декември 2016 г.

Жертвите от Коледния базар в Берлин станаха 12

По последни данни дванайсет души са загинали, а 48 са ранени, след като камион се вряза снощи в Коледния базар в Берлин към 20.00ч местно време, предадоха световните агенции. Полицията съобщи, че има арестуван за инцидента на "Брайтшайдплац", като малко по-късно стана ясно, че това е водачът на камиона.

Според очевидци на произшествието, той не се е и опитал да спре, а е карал с пълна скорост, събаряйки хора и сергии. Камионът е с полска регистрация и в него освен шофьора е имало и още един човек, който е мъртъв, съобщават от полицията. По-късно властите обявиха, че откритият в шофьорската кабина мъртъв човек е полски гражданин. Досега няма информация дали става дума за издирвания шофьор. Има изказани хипотези в германски медии, според които превозното средство е било отвлечено.

Предположенията се появиха, след като собственикът на полската компания, притежаваща камиона потвърди, че вчера следобед неговият шофьор е изчезнал. „Нямаме контакт с него от следобед. Не знам какво му се е случило. Той ми е братовчед. Познавам го от дете. Гарантирам за него“, каза Ариел Журавски по телефона за АФП.

На въпрос на полска телевизия дали братовчед му е бил заплашван, или се е чувствал застрашен, Журавски отрече категорично. Според друг ръководител от компанията контактът с 37-годишния шофьор е изгубен към 15.00 часа вчера. Той е работил за компанията 15 години и досега не имало инцидент, в който да е бил замесен.