сряда, 18 януари 2017 г.

Плевнелиев: Може да загубим председателството на ЕС

Президентът Росен Плевнелиев предупреди за 4 риска пред страната в края на речта си за отчет на 5-годишния си мандат. Ето ги и тях:

Отнемане на българското председателство на Европейския съвет. Това може да се случи, ако България работи за разделение в Европа.

Непризнаване на изборните резултати от предсрочните избори. Това може да се случи, ако има съмнение за зависимости на служебното правителство, което ще подготвя изборите.

Нова миграционна вълна.

Има риск от геополитически провал, ако се превърнем в периферия на ЕС.
Държавният глава изрази надежда, че това няма да се случи. И пожела новият екип на "Дондуков 2" в лицето на Румен Радев и Илияна Йотова да продължат добрите политики в страната.

Един труден, но успешен мандат приключи. Силата на президентската институция не е в силната ръка, а в баланса. Да интегрираш, не да разделяш, не да местиш граници, а да работиш отвъд границите."
Това заяви президентът Росен Плевнелиев в началото на изложението си по време на пресконференцията за отчет на 5-годишния си мандат. До него е и вицепрезидентът Маргарита Попова.

Държавният глава ясно заяви, че често в отчета му ще се чуе, че са се случили неща за първи път.

"Силното политическо противопоставяне в този мандат доведе до масови протести и парламентарни кризи. Бях първият президент, назначил две служебни правителства в един мандат, работил с три парламента и пет правителства. Преведох държавата през тези кризи. В една немалка част на мандата властта беше в ръцете на президента, а тогава личността на президента е много важна", заяви Плевнелиев.
Той припомни още, че е първият държавен глава, "въвел пряката демокрация" и инициирал референдум, а в мандата са проведени три национални допитвания. По думите му предшествениците само са обещавали това, докато призивът на Плевнелиев "гласът на народа да бъде чут, а не купен" е довел до резултат.

Президентът обобщи и състоянието на държава в момента - висок растеж, стабилна икономика, ниска безработица, строеж на магистрали и инфраструктурни проекти. И заяви, че се радва, че е бил част от процесите и политиките, довели до това. Похвали се и с приемането на пакета от закони за националната сигурност.

По отношение на справедливостта той обобщи:

"Всички сме длъжници на народа и носим отговорнсот за ниското доверие и в съда, и в прокуратурата. Това е темата и трябват решения".
Плевнелиев отчете още и свършеното на международната сцена.

"Като убеден европеец и евроатлантик от началото на мандата казах ясно - ЕС не е външна политика, а моето семейство. Дадох всичко от себе си в подкрепа на Обединена и силна Европа. Взех принципна позиция по нарушаването на международния правов ред по отношение на незаконната анексия на Крим от Руската федерация. Политиката по отношение не на руския народ, а на Кремъл, не ме прави ястреб, а политик и гражданин с позиция. Обичам Русия, но не одобрявам водената от руския президент политика... Тя е опасна, този тип политика доведе до две световни войни в миналото.", заяви Плевленелиев.
Той заяви, че целта и визията му винаги са били Балканите са превърнат "от поле на интереси на Великите сили към интегрална част от Обединена Европа".

"Ясната позиция на България по отношение на санкциите срещу Москва заради Крим бе високо оценена", каза още държавният глава и припомни речите си пред различни европейски институции по темата, както и отличията, които е получил зад граница заради смелата позиция", каза още Плевнелиев.
Президентът заяви още:

"Не обещах всичко, но изпълних всичко, което обещах. Дадох общо 40 обещания - те бяха на сайта на институцията. Всеки можеше да контролира какво е обещал и свършил президента. Обещах да не правя коалиции в президентството. Изпълнено. Обещах да не назначавам кадри с минало в Държавна сигурност. Изпълнено. Обещах да инициирам референдум - изпълних".
Той благодари и на екипа си, и на всички, с които е работил.

Бях президент, но и кризисен мениджър. Вероятно съм най-атакуваният президент, понякога оставах сам, но си носих отговорността докрай", каза още той.
По думите на Плевнелиев той бе и първият президент, свалил публично доверието си от едно правителство и парламент, първият, който излиза от мандат в добри отношения с партията, която го е издигнала, първият, който не присъства на клетва в Конституционния съд заради съмнения в морала. Той обеща да не прави нови партии, но да продължи да работи за страната си.


Няма коментари:

Публикуване на коментар