събота, 21 януари 2017 г.

Кого се очаква да видим в екипа на Румен Радев

Новият президент Румен Радев се очаква да обяви в понеделник екипа, с който ще работи на "Дондуков" 2 - ден след официалното му встъпване в длъжност в неделя. Само няколко дни по-късно - по всяка вероятност на 27 януари, след разпускането на 43-ия парламент и насрочването на предсрочни избори, ще видим и служебния кабинет, който ще управлява страната до съставянето на ново редовно правителство след вота.

Кого се очаква да видим край Радев е най-често задаваният въпрос в последната седмица в политическите кулоари. Близки до новия държавен глава твърдят, че в служебното правителство няма да видим лица от левицата. Но такива вероятно ще има сред секретарите и съветниците му.

Журналистът Иво Христов ще поеме поста "началник на кабинета" на държавния глава. Друга медийна звезда - журналистката Елена Йончева - се очаква да е медийният съветник на Румен Радев. Не е изключено обаче друг да е шефът на прессекретариата на президента - става дума за бившата пиарка на Военномедицинската академия Румяна Станимирова, която беше редом до генерала по време на предизборната кампания. Със сигурност от "Позитано" 20 в екипа на Радев ще се присъедини бившата депутатка и член на Изпълнителното бюро Деница Златева. Тя ще отговаря за европейските въпроси на "Дондуков" 2, твърдят запознати. Златева владее 4 езика - английски, немски, руски и испански и също участва в кампанията на Радев.

За специалист по външните работи се обсъжда името на дипломата от кариерата Атанас Кръстин. Вероятно правната тематика в президентството ще бъде поверена на проф. Емилия Друмева - бивша конституционна съдийка. За ресора "регионално развитие" се подготвял бившият кмет на село Труд Николай Копринков. В Софийския университет се говори, че поне двама-трима от преподавателите ще влязат в екипа на президента. Един от тях бил Александър Маринов - социолог, бивш депутат от БСП.

Засега проф. Огнян Герджиков е основното име, сочено за бъдещ служебен премиер. Самият той отказва да коментира, но в сряда и четвъртък беше в Народното събрание, а в деня на клетвата на Румен Радев и Илияна Йотова пред депутатите бе поканен в кабинета на шефката на Народното събрание Цецка Цачева - всъщност неговия бивш кабинет, когато заемаше същия пост по време на управлението на НДСВ и ДПС. Другите имена за този пост са на бившия шеф на БАН Стефан Воденичаров, който бе министър на образованието в края на първия кабинет на Бойко Борисов, както и на Боян Дуранкев.

За министър на финансите на дневен ред продължава да е Кирил Ананиев - той от години и при всякакви правителства като зам.-министър пише бюджетите на страната. За другия "най-важен пост", особено покрай организация на избори - този в МВР, към момента не се чува нищо. Един от вариантите е бил Минчо Спасов, но според запознати името вече не било на дневен ред.

Вероятно в служебния кабинет ще има кадри от управлението на НДСВ, сред които е Мануела Георгиева - бивш зам.-министър на екологията. Тя е вариант за титулярния пост в кабинета на Радев, твърдят запознати. В Министерството на външните работи може да бъде заложено на Любомир Кючуков - бивш зам.-министър и посланик в Лондон, а в момента - директор на Института за икономика и международни отношения. За отбраната се говори за Михо Михов, досега депутат от АБВ.

Много вероятно е хора от екипа на Радев на "Дондуков" 2 да поемат и постове в служебното правителство. Това е обичайна практика - президентът Росен Плевнелиев също залагаше на хора от обкръжението си в двата служебни кабинета, които му се наложи да назначи.

Още не е сигурно дали Румен Радев ще насрочи изборите за 26 март или за 2 април. От БСП настояваха за по-ранната дата. При този вариант обаче президентът трябва да разпусне Народното събрание до 26 януари. Причината е, че хронограмата за избори е от 60 дни, а февруари е къс. В конституцията пише, че предсрочният вот трябва да е "не по-късно от два месеца" след разпускането на действащия парламент.


1 коментар:

  1. Новоизбрания от кОмунисти и само за тях пРезидент, в речта си пред Парламента не можа да прикрие ненависта си към болшинството от избраните от Българския народ Парламентаристи (тези от БКП знаеха че не се отнася за тях, защото те му бяха написаха речта) и злобно им се закани „Остава ви само една седмица”. Какво означаваше това само той и хихикащите се негови съотборници мислеха че знаят, но дефакто целият Български народ изстрадал дългогодишното кОмунистическо и рУско робство разбраха какво им се готви в кухнята на Мордор.
    Нормалните хора се възмутиха, някой дори напуснаха залата, а подготвените тролово засипаха медиите с пасквили колко добре се е представил пРезиданта им и как добре им го рекнал на „фашистите”. Отделни здравомислещи хора се опитаха да изразят гласно каква е истината но сервилните медиите пропуснаха да ги цитират.
    Каква е истината? Аз мисля че самозабравилите се кОмунисти служители на рУсия, вече потриват ръце и се радват на това, какви още злини ще докарат на главите на народа. И дори не се притесняват да го показват публично. За мен това е нормално! Какво друго може да се очаква от кОмунист освен злоба, ненавист към инакомислещият, жестокост, лъжа, кражба, инсинуации икаквили не още други злини. Как по друг начин бих обяснил на нормалните хора че кОмунистически изверги са взривили Божи храм, и избили десетки молещи се хора, жени и деца? Може ли някой да ми посочи къде другаде освен в България и Русия (Помните ли Беслан) се е случило подобно нещо? Какви трябва да са тварите които могат да извършат подобно злодейство и мога ли да бъдат наречени ЧОВЕЦИ¬??? НЕ, НЕ и НЕ!
    За това хора, МОЛЯ Ви, мислете трезво и „три пъти мерете преди да отрежете” като отивате да гласувате следващия път. Не си повиквайте злото сами!

    ОтговорИзтриване