неделя, 22 януари 2017 г.

Президентът Румен Радев встъпва в длъжност днес

Ново избраният президент Румен Радев поема президентския пост на официална церемония на пл. "Св. Александър Невски" в София. На нея той ще приеме поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев. На 19 януари президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание.

На церемонията днес президентът Росен Плевнелиев ще приеме строя на почетния караул за последен път. Двамата президента ще произнесат слова, след което ще бъде изпълнен химнът на България, а 21 артилерийски салюта ще отбележат смяната на върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

Двамата президенти ще положат венец на Паметника на Незнайния воин и с едноминутно мълчание ще отдадат почит на загиналите за свободата на България.

Церемонията ще завърши с тържествен марш на почетния караул. След това президентите Плевнелиев и Радев, и техните вицепрезиденти ще отидат в храма "Св. Александър Невски". Там патриарх Неофит ще благослови новоизбрания държавен глава и ще отслужи молебен.

След церемонията, на "Дондуков"2 ще се състоят срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент ще изпратят предшествениците си на парадния вход на институцията.