сряда, 8 март 2017 г.

България е на 63-о място от 80 държави в класацията на най-добрите страни за живот

България е на 63-о място от 80 държави в класацията на най-добрите страни за живот в света на американското списание "ÜS News and World Report".

Пред нас е Колумбия, а след - Тунис. Миналата година сме били доста по-напред - 48-о място, но класацията е била само от 60 държави. Не се знае колко от останалите 114 държави извън проучването биха ни изместили.

Най-добрата държава за живот от участниците в класацията е Швейцария. Според доклада държавата заема челна позиция заради гражданското си общество, бизнес климата и качеството на живот.

"Швейцария изглежда предлага почивка от оглавявания от Запада либерален политически ред, сблъскващ се с популистки настроения и авторитарни политици", пише още "ÜS News and World Report".
Класацията се прави с анкета сред над 21 000 души по света - всъщност в 36 държави - които оценяват страните по 65 критерия, с които може да бъде описана една държава и които имат значение за успеха на една модерна нация.

След Швейцария в списъка са Канада, Великобритания, Германия и Япония. В топ 10 влизат още Швеция, САЩ, Австралия, Франция и Норвегия.

Швеция още е и шампион като най-добра държава за жените, следвана от Дания, Норвегия, Холандия.

На дъното на класацията са Алжир, Иран и Сърбия. Китай е на 20-о място, а Русия - на 27-о.

САЩ все още е най-влиятелната страна в света, но разликата с Русия се стопява.