петък, 10 март 2017 г.

Отец Кортези, който приюти сирийци в Белене, напуска България

Енорийският католически свещеник от Белене Паоло Кортези обяви, че напуска България.

Отецът е бил изтеглен от Католическата църква, след като стана жертва на заплахи и обвинения по повод хуманен акт - свещеникът предложи подслон на бежанско семейство от Сирия.

Новината за напускането си отецът съобщи в личната си фейсбук страница дни след като в Белене се опълчиха срещу настаняването на семейството сирийци. Те, от своя страна, решиха да напуснат града. В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене.

Семейство прогонени бежанци с фамилия Албакри е законно пребиваващо в страната, разполага с всички документи за легален престой и е насочено към Белене от Държавната агенция за бежанците. По думите на отец Паоло семейството е интелигентно, хората говорят няколко езика и искат да работят тук и да спазват законите на България.

„Скъпи приятели!

Благодаря за вашата подкрепа през последните бурни дни.

Мойте началници са решили да ми приберат в Италия.

OBBEDISCO!

Аз си отивам от България, с дигната глава, с чест, невиннен.

Следвал съм моята съвест, моята вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на Република България.

Терсих да защитавам невинните, достойни, образовани, честни, любесни, скромни и уплашени, под заплаха и малтретирани сириици.

ова не е политика. Това не е гордост. Това нищо друго е изсвън съвест, вяра, евангелието, учението на Църквата и законите на България.

Не успях, не успяхме: Бог да ме прости.

Не знам къде ще ме води Бог... ще видим.

Довиждане и успех.

Продължавайте вие (за сега) битката за истината, за справедливостта, за паметта, с чест и дигната глава.

Няма да се подчинявайте на никой. Не се страхувайте и не се зрамувайте никога да се борите за доброто, за истината, за ценностите.

Смелостта на нашите българските мъченици Евгений, Павел, Камен, Йосафат, Флавян и Фортунат да ви покаже път.

Чао!“, написа във фейсбук енорийският свещеник.

Междувременно Католическата църква временно прекрати богослуженията и всяка своя дейност в Белене в знак на протест.

Председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България епископ Христо Пройков публикува специално становище по случая. "Всеки човек, независимо от своята расова, национална, етническа и религиозна принадлежност има право на достоен живот, в която и страна да се установи да живее, особено когато по законен път е получил нужните документи за това", посочва той.

Срещу семейството бежанци се обявиха общинският съветник Красимир Тодоров, националисти и местни граждани. Тодоров обясни, че хората се притеснявали, че ако те бъдат настанени за постоянно в Белене, бежанците ще бъдат последвани от още много други бежанци.

Отец Кортези поиска оставката на общинския съветник и на кмета и обяви гладна стачка. Той сподели, че е получил заплахи за живота си.