вторник, 7 март 2017 г.

Радан Кънев: Реформаторският блок няма право да ползва името "Реформаторски блок" на изборите

Реформаторският блок и Лютви Местан на тези избори са едно и също, каза лидерът на „Нова република“ Радан Кънев пред бТВ.

Коментирайки агитацията от страна на турски министър да се гласува за ДОСТ, Кънев посочи, че това е недопустимо.

„Отдавна сме казали, че най-важното е да не се допуска чуждо вмешателство в българската политика, независимо от коя страна идва" – каза Кънев.

"Видях вчера реакцията на колегите от РБ2, 3, 4 или колкото са, която е много помпозна. Само че, когато им предложих да отстраним НПСД от Реформаторския блок, Меглена Кунева скочи като ужилена, защото вечно си пазят някакви баланси. ДОСТ е коалиция между партията на Лютви Местан и партията на Касим Дал, която беше част от РБ.

Реформаторският блок като коалиция на тези избори е регистрирана с подписа на Орхан Исмаилов, въпреки че той участва в друга коалиция. Иначе те нямаха право да използват изобщо името Реформаторски блок. Така че РБ и Лютви Местан на тези избори са едно и също. Те използваха този подпис, а сега го играят на популизъм“, каза Радан Кънев.

"Дълго време бяхме заедно с тези хора, които сега са в коалиция с Местан, и знаем защо вече не сме заедно – защото възгледът ни за политика е се различава драматично. Всичко се промени след преврата в Турция", подчерта Кънев.

Според него реакцията на служебния кабинет по въпроса закъснява. Тя трябва да е категорична.

По думите му ГЕРБ и БСП мълчат заради гласовете от Турция. „Тези две партии, уж големи, които всички медии се опитват да пробутат като единствени алтернативи, са едно и също и по един същ начин се подлагат и на изток, и на югозиток, и накъдето се сетят в името на това да държат властта в България“, коментира още лидерът на Нова Република.

Според него намесата във вътрешните работи на България идва през пробив в службите и във външната политика и е отговорност на управляващите през последните години.

За социологическите проучвания, които дават преднина на БСП пред ГЕРБ и малки проценти за десните партии, Кънев каза, че „това е оформяне на обществено мнение, не е анализ на реални данни“.

Избирателите в дясно не са малък интелектуален сегмент от обществото, те са над 1 млн., но твърде дълго се подлъгват по ГЕРБ, каза още той.

А хората в „Нова република“ са доказали, че не крадат, че не остават във властта на всяка цена и когато тя се разминава с принципите, остават с принципите.

1 коментар:

  1. Че то на тези избори няма Реформаторски Блок.Вече се нарича Реставраторски Блок, щото целта им е реставрация на кабинета Борисов.

    ОтговорИзтриване