сряда, 26 април 2017 г.

Чинията на Бузлуджа отлита от БСП

Държавата си връща чинията на Бузлуджа, която през последните 6 години бе собственост на БСП. Това става ясно от дневния ред на днешното заседание на правителството.

Промяната на собствеността е предложена от регионалния министър Спас Попниколов и вероятно означава, че държавата възнамерява да инвестира в комунистическия паметник, което не е лишено от логика. През последните години странният рушащ се паметник привлича все повече туристи и се разпознава като една от основните забележителности сред чужденците.

Служебното правителство ще отмени Решение №731 на Министерския съвет от септември 2011 г. Тогава кабинетът Борисов-1 прехвърли чинията безвъзмездно на БСП, но Столетницата така и не започна ремонт на дом-паметника си.

Наскоро бе лансиран проект Бузлуджа да се превърне в печеливша туристическа атракция чрез 70-метров панорамен асансьор. Зад идеята за осъвременяването на проекта застанаха авторът на монумента арх. Георги Стоилов, кметът на община Казанлък, на чиято територия е паметника, Галина Стоянова и арх. Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа".

Няма коментари:

Публикуване на коментар