петък, 2 юни 2017 г.

От "Нова република" осъдиха Община Стара Загора

Бившите депутати от десницата и "Нова република" Мартин Димитров и Петър Славов - с поредно успешно дело срещу институции заради отказ от достъп до обществена информация. Този път е осъдена Община Стара Загора, а причината е, че кметската администрация системно отказва информация за сключени договори и проведени обществени поръчки.

През февруари тази година Славов, който беше кандидат за депутат от региона, и колегите му искат от кметството в Стара Загора обобщена информация за всички проведени обществени поръчки и всички сключени от общината договори за услуги за периода 2015-2017 г.. От администрацията на кмета на града Живко Тодоров обаче им отговарят, че "това е статистическа информация", която могат да си набавят от сайтовете на общината и на Агенцията за обществени поръчки.

За договорите и търговете, които са проведени по Закона за обществените поръчки информация би могла да се набави, защото трябва да е публична. Не така обаче стои въпросът със сключените от общината договори, чиято стойност е под прага, определен в закона, при който се изисква публична процедура. Честа практика е институции да "разбиват на части" поръчки за доставки или услуги, така че цените да са под праговете и не се изисква търг за избор на изпълнители, припомни юристът Славов.

Бившият депутат каза още, че е имал сигнали от граждани, свързани с договори на община Стара Загора, но обобщените данни са поискани, за да може да се направи цялостен анализ как се харчат публичните средства на старозагорци, а не заради конкретни търгове и договори.

"Много малко се използва тази законова възможност за информиране на гражданите и за съжаление така и Общината подхожда, или поне по нашето дело подходи леко пренебрежително", заяви Славов, цитиран от БНР.
Димитров и Славов вече осъдиха за отказ до достъп до обществена информация и БНБ, която криеше заплатите на целия си управителен съвет, Комисията за защина на конкуренцията - за скрити бонуси, текат дела срещу Министерството на финансите, Столичната община и др. за отказ от данни.