сряда, 26 юли 2017 г.

ЕС готви нови санкции срещу Русия заради турбините "Сименс"

Посланиците на 28-те страни от ЕС съгласуваха налагането на санкции срещу 4 физически и три юридически лица от Русия заради скандала с доставката на 4 газови турбини "Сименс" за Крим, предаде ТАСС.

Новината съобщи в профила си в туитър и кореспондентът в Брюксел на Радио "Свобода" Рикард Йозвяк.

ЕС ще обсъди разширяването на санкциите още днес. Според източник на в. "Комерсант" в Еврокомисията в черния списък може да попадне руският зам.-министър на енергетиката Андрей Черезов.

Смята се, че ще бъдат засегнати и длъжностни лица от руски компании, участвали в сделката със "Сименс", самите компании - "Ростех" и "Технопромекспорт", както и ръководителите им. Генерален директор на тези две компании е Сергей Топор-Гилка.

На заседанието на Еврокомисията ще бъдат обсъдени и възможните отговори на ЕС на възможното затягане на санкциите на САЩ срещу Русия, одобрено вчера от Камарата на представителите.

Скандалът със "Сименс"

По силата на договор с руската компания “Технопромекспорт” концернът “Сименс” доставя 4 газови турбини, предназначени за южния руски полуостров Таман. Те обаче се пренасочват към Крим, анексиран през 2014 г. от Русия.

Това става без знанието на германската страна. “Сименс” подаде съдебна жалба в Арбитражния съд в Москва срещу “Технопромекспорт”. На 21 юли концернът обяви също, че прекратява доставките си за руски електростанции. "Сименс" се оттегли и от участието си в руската компания “Интеравтоматика”, в която държеше 46 на сто от акциите.