сряда, 19 юли 2017 г.

По модел на Орбан край на външното финансиране на магистратски организации

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за съдебната власт, внесен от ГЕРБ и Обединени патриоти.

Промените бяха приети изключително бързо със 116 гласа „за“, 6 „против“ и 52 гласа „въздържал се“. Спорове по закона от депутатите нямаше, "за" промените се изказаха само депутатите Георги Марков от ГЕРБ и Павел Шопов от Патриотите.

Преди да влезе в зала законът и промените в него предизвикаха полемики с предложението да се отреже външното финансиране на съсловните организации на магистратите - става въпрос за НПО-та. Именно това беше прието. Магистратските организации ще се финансират само от ЕС.

От доклада на правна комисия стана ясно, че ПГ на ГЕРБ ще направи предложение между първо и второ четене относно финансирането на съсловните магистратски организации по проекти по европейски програми и фондове на ЕС и на Европейското икономическо пространство. Поправката беше поискана изрично от премиера Бойко Борисов.

По време на изказването си от парламентарната трибуна Георги Марков коментира факта, че вносителят на предложението Данаил Кирилов от ГЕРБ е сравняван с Виктор Орбан заради този законопроект. Орбан е известен с борбата си срещу Сорос и външното финансиране на чужди организации в Унгария.
Законопроектът предвижда още във финансирането и в начина на формиране на имуществото на сдруженията с идеална цел, създадени от съдии, прокурори и следователи, както и на професионалните организациите на съдебните служители, да идва само от членски внос, имуществени вноски и дарения от техните членове.

Въвеждат се гаранции за свободата на професионално сдружаване на магистратите и се предвижда съсловните организации да не могат да упражняват дейност различна от тази, насочена към защитата на професионалните им интереси, както и се предлага в такива организации да членуват единствено лица, които са действащи магистрати.
Промените в закона за съдебната власт предвиждат още отстраняване от длъжност на магистрати във всички случаи на обвинение за тежко умишлено престъпление от общ характер.

Според промените всички магистрати, а не само новоназначените, трябва да подават декларация, в която да се разкриват техните дейности и членства, което цели да се гарантира независимостта и равнопоставеността на магистратите.