неделя, 27 август 2017 г.

Само веднъж: първа кинопрожекция в Газа от 30 години

Няколкостотин жители на Газа отидоха на кино в събота за първи път от над 30 години – макар и само за една вечер. Отдавна затвореното кино „Самер“, най-старото в Ивицата и нефункциониращо от десетилетия, предложи специална прожекция на филм за палестинци в израелски затвори, предава „Франс прес“.

Около 300 души от двата пола, без мъже и жени да бъдат разделяни по пол и въпреки липсата на климатик в горещото и задушно време, присъстваха на събитието.

Ислямистката групировка „Хамас“ управлява Газа от десет години и в момента няма работещи киносалони на палестинската територия, където два милиона души живеят в тежки ежедневни условия под израелска блокада.

Кино „Самер“ е построено през 1944 г., но затворено през 60-те години. Последните кина, които работят в региона, затварят в края на 80-те, по време на Първата интифада.

През 1987-а в един салон избухва пожар, за който се смята, че е дело на ислямисти, определящи киното като богохулно. Останалите салони се страхуват да показват филми след това.

„Десет години“, пълнометражният игрален филм, показан в събота, е направен в Газа с участието на актьори-доброволци. Той разказва за палестинци в израелски затвори. Според Гада Салми, организатор на прожекцията, лентата не се фокусира върху израелско-палестинския конфликт, а разказва човешка история. Събитието се е провело с позволението на „Хамас“.

Газа все още се възстановява от последната от трите войни с Израел през 2014-а, когато повече от 2000 палестинци са убити, а голяма част от Ивицата е опустошена. От страна на Израел загиват 72-ма души, повечето от които войници.