понеделник, 28 август 2017 г.

Кой оглуши американските дипломати в Куба?

След краткото затопляне в края на мандата на президента Обама, между САЩ и Куба назрява голям скандал. Вашингтон твърди, че 16 американци от дипломатическата мисия в Хавана са с частично или напълно увреден слух от „акустична атака“ без аналози в историята на световната дипломация, съобщава Би Би Си.

Хавана отрича участие в инцидента, а експертите по сигурността допускат грешка на кубинците в подслушването или намеса на трета страна, недоволна от сближаването на Вашингтон с член на неформалния клуб на държавите, които не крият враждебното си отношение към Америка.

Американците провеждат мащабно разследване и до приключването му не дават никаква информация. В отсъствието на подробности наблюдателите се губят в догадки и предлагат най-невероятни версии. Ето какво е известно до днес.

Кой е пострадал?

Държавният департамент на САЩ съобщи, че най-малко 16 сътрудници от дипломатическата мисия в Хавана имат необичайни здравословни оплаквания: главно проблеми със слуха и главоболие. Министерството на външните работи на Канада също разследва един подобен случай. При някои американци има подозрения за мозъчни травми. Двама сътрудници на американското посолство са застрашени от пълна загуба на слуха. Част от пострадалите се лекуват при американски лекари в Куба, другите спешно се върнаха в Америка.

Първите съобщения за неочакваното оглушаване сред дипломатическия корпус в Хавана Вашингтон обнародва в началото на август – тогава ставаше дума за петима пострадали. Към 24 август броят им нарасна на 16. Засега не е ясно дали всички те са дипломати: държавният департамент съобщи само, че сред пострадалите има съпруги на сътрудници в посолството и няма деца.

Какво се случва?

Жалбите от здравословното състояние на персонала започват да постъпват от края на миналата година. В Държавния департамент предполагат, че атаките са започнали през ноември 2016 г. и са приключили през пролетта.

Американците подозират, че срещу дипломатите са били задействани устройства, които излъчват звуци на границата на диапазона, достъпен за човешкото ухо. Устройствата са се намирали или вътре, или до стените на сградите, в които са настанени дипломатите.

Американското посолство заема бруталистка сграда на крайбрежната улица. Дипломатическата мисия го напуска след разрива на отношенията с революционното кубинско правителство през 1961 г. и се завръща след 16 години като Отдел за американските интереси. Чак пред 2015 г., на фона на затоплянето на отношенията при Барак Обама, Хавана разрешава статутът на представителството да се повиши до посолство и над сградата да издигне американското знаме.

Обвинения и реакция

„Куба никога не санкционирала нищо подобно и никога не би допуснала акредитирани дипломати и техните семейства да бъдат застрашени на нейна територия“, отговарят от кубинското Външно министерство на въпросите от страна на САЩ.

Държавният департамент уточнява, че не разполага с доказателства за съпричастността на Хавана към случилото си, но смята, че Куба е отговорна за нарушаване на Виенската конвенция, според която приемащата страна трябва да осигури защита на дипломатите, техните резиденции и посолство. Вашингтон вече изгони двама кубински дипломати.

Кубинците и американците провеждат отделни разследвания, а мерките за сигурност в обектите на американската мисия в Хавана са засилени.

Версии

Някои експерти по сигурността допускат участието на трета страна – технологично напреднала и недоволна от сближаването на Куба със Съединените щати. „Вашингтон Поуст“ например изразява дълбоко съмнение в тази версия, като отбелязва, че в Хавана без знанието на властите и муха не може да бръмне, да не говорим за чуждестранни агенти с акустични оръжия.

Други наблюдатели отбелязват, че Куба няма основания да използва насилие срещу дипломатите и преднамерено да предизвиква скандал с такива мащаби в края на 2016-а – в момент, когато отношенията с Вашингтон бяха най-добри от десетилетия. Трети приписват всичко на човешкия фактор и неумението на кубинските разузнавателни служби при работа с техника за подслушване.

Ненадежно оръжие

Историята познава примери за използване на звука като оръжие, но военните експерти наричат тези технологии ненадеждни и следователно безсмислени. Полицията, армията и дори частни компании са ги използвали за различни цели: разпръсване на тълпи, прогонване на морски пирати и дори за обезкуражаване на тийнейджъри от дълги разходки из молове.

Съдейки по симптомите, устройства в Хавана са разпространявали звук на по-ниски честоти от достъпните за човешкото ухо – инфразвук, а не ултразвук. С оглед на по-голямата дължина на вълната, инфразвукът се разпространява на значителни разстояния и през бариери, които изолират от звука с по-висока честота. Той уврежда вътрешните органи и нервната система и при продължително излагане може да предизвика микрокръвоизливи в мозъка.

История на дипломатическите войни

В годините на пряка конфронтация със социалистическа Куба на Фидел Кастро американците бяха поставили на фасадата на посолството пана, с които промотираха човешките права. В отговор кубинците издигнаха пред сградата своеобразен параван от кубински флагове, който я скри от погледа.

Американските дипломати бяха непрекъснато наблюдавани и ограничавани в движението в страната. Колите им бяха редовно спирани и проверявани, а апартаментите им – претърсвани. Но дори и през тези години не е имало лично насилие срещу персонала на посолството.