понеделник, 7 август 2017 г.

Частично лунно затъмнение ще наблюдаваме тази вечер

Частичното лунно затъмнение ще бъде видимо от България тази вечер, съобщи пред "Фокус" Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

В нощта на 7 срещу 8 август от по-голямата част от Европа, Азия, Африка, Австралия и части от Антарктика ще може да се наблюдава частично лунно затъмнение. То ще бъде видимо от България веднага след изгрева на Луната в 20:29 ч. за София, но отначало ще се наблюдава трудно – много ниско над източния хоризонт, във все още дневното небе.

На тази дата Слънцето ще залезе в 20:39 ч. за София, т. е. малко след изгрева на частично затъмнената Луна. Земната сянка ще настъпва в южната (видимо долната) част на лунния диск. Максималната фаза на явлението ще бъде в 21:20 ч. българско време, когато ще бъде затъмнена близо една четвърт от Луната по диаметър.

За наблюдател от София тогава Луната ще бъде на височина едва 7° 23? над югоизточния хоризонт, поради което желаещите да наблюдават явлението трябва да изберат място с нисък хоризонт в посока югоизток. Краят на затъмнението от земната сянка ще настъпи в 22:18 ч., а до 23:51 ч. Луната ще излиза от земната полусянка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар