петък, 13 април 2018 г.

Руски спецслужби следили Скрипал от 2013 г.


Великобритания разсекрети част от разузнавателните данни по случая "Скрипал", съобщи британският "Гардиън". Медията се позова на писмо на съветник по национална сигурност на британското правителство до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Според събраните разузнавателни данни, руски спецслужби са следили електронни писма и връзки на Сергей Скрипал от 5 години.

"Русия е произвеждала и съхранявала неголеми количества от нервно-паралитичното вещество Новичок", се казва още в публикуваните данни. "Гардиън" отбелязва, че е изключително рядък случай британското разузнаване да даде гласност на разузнавателни сведения и вероятно сега го прави поради отзвука, който предизвика отравянето на бившия руски полковник от ГРУ и неговата дъщеря Юлия.

Химикът Вил Мирзаянов, който се представя за един от създателите на "Новичок", обяснява в интервю за радиостанцията на в. "Комерсант" какво според него се е случило при отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Мирзаянов казва, че свойствата на това вещество обезсмислят употребата му в британските климатични условия. Газът според него може да бъде устойчив само при липса на влага и влажност, "само когато въздухът е сух", а отровата е била използвана на 4 март в Англия, където е имало мъгла - капчици вода в атмосферата. "Подобно нещо може да хрумне само на идиот - това е било голяма грешка", коментира ученият.

"Ще ви кажа защо двамата Скрипал не са загинали и хората наоколо също не са пострадали кой знае колко", казва той и припомня съобщенията, че жертвите на покушението са отишли на ресторант, а през това време дръжката на входната врата на жилището им била намазана с отрова. Веществото "мигновено е влязло в реакция с водата" от въздуха и концентрацията му е намаляла няколко пъти, затова Скрипал и дъщеря му не са получили смъртоносна доза, смята химикът.
Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) взе страната на Лондон, пише руският в. "РБК". Международните инспектори потвърдиха британските заключения за веществото, с което са били отровени в Солсбъри Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Лондон заяви по-рано, че е използван руският газ "Новичок", припомня изданието по повод публикуваното вчера резюме от експертния доклад.

Британският външен министър Борис Джонсън подчерта, че ОЗХО е представила доклада по молба на Лондон "в интерес на прозрачността и защото няма какво да крием, за разлика от Русия", посочва вестникът, но цитира аналитици, според които докладът не отговаря на всички въпроси по случая. ОЗХО потвърди само структурата на използваното вещество, "но по никой начин и неговия произход", изтъква Антон Уткин, руски експерт по химическите оръжия. Все още никой не е доказал думите на Джонсън, че само Русия "разполага със средства" за създаване на това вещество, казва специалистът. По думите му Лондон не би поканил експерти от ОЗХО, без да е съвсем сигурен какви резултати ще получат.

В публичната част от доклада специалистите от ОЗХО заемат доста предсказуемо "отстранено-обективистична" позиция, коментира политологът Андрей Кортунов. Според него авторите внимателно са прецизирали формулировките, "за да няма съмнения в професионализма на експертите и за да не подтикват страните към някакви политически изводи". Всяка от страните ще интерпретира доклада в своя полза и ситуацията остава в задънена улица, смята той. Експертът обаче не очаква Москва да реагира остро на заключенията на ОЗХО, защото в момента за Русия не е добре да влиза в конфликт с организацията. Мисия на ОЗХО започва тези дни проверки по повод предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума и Москва се надява експертите да потвърдят руската позиция, че официален Дамаск не е замесен, пояснява Кортунов.
Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от телевизия Ар Ти, заяви по повод доклада на ОЗХО, че "няма никакви данни как, от кого и в какви условия са били взети пробите", посочва "Московский комсомолец". По думите й случаят изисква допълнителни усилия, включително съвместни - от страна на Русия и Великобритания. Русия има такава готовност, но настоява за пълен достъп до всички материали от разследването, каза Захарова.

Германското външно министерство призова Русия да прояви конструктивен подход към разследването на инцидента в Солсбъри и да отговори на отворените въпроси по делото, отбелязва "Аргументи и факти". "Според мен най-вероятно е използвано химическо оръжие. Японското правителство е дълбоко разтревожено от падането на бариерите пред употребата на химически оръжия", помества "Известия" изявление на японския първи дипломат Таро Коно, цитирано от ТАСС.
"Комсомолская правда" изтъква, че експертите на ОЗХО не са уточнили как точно се нарича веществото, а и дали някоя държава е замесена в прякото му изготвяне. Това допълнително подкопава позицията на Лондон, който настоява, че зад отравянето на Скрипал и дъщеря му стои Москва, пише изданието.

Британските власти задържат насила Юлия Скрипал, цитира "Известия" мнение на братовчедка й Елена, говорила пред руската телевизия "РЕН ТВ". По думите на Елена, ако Юлия имаше възможност да се обади на роднините си, със сигурност би го направила. Британските медицински власти съобщиха по-рано този месец, че Юлия Скрипал е била изписана от лечебното заведение, а състоянието на баща й се подобрява. Елена е потвърдила автентичността на записа на телефонен разговор на Юлия с друга нейна братовчедка, излъчен наскоро от руски телевизии, но е подчертала, че усетила "известно напрежение" в гласа й, пише "Известия".
Вчера говорителката на руското външно ведомство изрази съмнения дали е истинско изявлението на Юлия Скрипал, публикувано от Лондон, според което пострадалата не желае да контактува с роднини и руски дипломати. Захарова също предположи, че британските власти задържат Юлия насила в страната, отбелязва вестникът.

Никой не е видял нито Сергей Скрипал, нито дъщеря му вече над един месец след отравянето им, каза вчера на брифинг Захарова. "Аргументи недели" цитира съобщение на британския в. "Дейли мирър", според което Юлия Скрипал подозира, че в отравянето е замесен нейният годеник Степан Викеев. Двамата живеели заедно вече две години, преди Юлия да посети баща си в Лондон, но след инцидента Степан не потърсил повече годеницата си. По данни на "Дейли мирър" майката на Степан, Татяна, поддържала връзки с руски разузнавания и не желаела нейният син да има нищо общо с "дъщерята на предателя".