събота, 14 април 2018 г.

САЩ, Франция и Великобритания удариха Сирия с над 100 ракети


Ракети "Томахоук" в небето над Дамаск. Снимки БТА
Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ, съвместно с Великобритания и Франция, са започнали военна операция срещу Сирия в отговор на извършената според тях от сирийския режим химическа атака в град Дума на 7 април, предадоха Франс прес и Ройтерс.
Силни експлозии са чути в сирийската столица Дамаск, а от източната част на града се издигат гъсти стълбове дим.

Тръмп заяви, че се нанасят прецизни удари по "обекти от програмата за производство на химически оръжия на сирийския диктатор Башар Асад".

Доналд Тръмп подчерта, че съдбата на режима в Дамаск е в ръцете на сирийците и предупреди Иран и Русия заради връзките им със Сирия.

"Каква е тази нация, която би искала да бъде свързвана с масовото убийство на невинни мъже, жени и деца?", запита той.

САЩ, Франция и Великобритания се бият "срещу варварството", заяви Тръмп, който окачестви като "чудовищни" химическите атаки на Асад. Той каза, че на 7 април в Дума сирийският президент Башар Асад е използвал химически оръжия и това е "значителна ескалация в употребата на химически оръжия от този много ужасен режим".

НАД 100 РАКЕТИ

Използвахме при ракетната атака над Сирия два пъти повече ракети от миналата година, обяви военният министър Джим Матис. Припомняме, че през април 2017 година Щатите удариха стратегически обекти на диктатора Башар Асад с 59 ракети "Томахоук".

Пентагонът назва и някои от целите

1. Научно-изследователски център в центъра на Дамаск, в който се предполага, че се разработва химическо оръжие.

2. Склад за химическо оръжие, западно от град Хомс.

3. Склад за оборудване  на химическо оръжие и команден пункт в Хомс.


Руски военни бази не са били обстрелвани.



Русия реагира само във Facebook

Анатолий Антонов, руски посланик в САЩ, направи изявление във Facebook в отговор на ракетните удари в Сирия, предаде Си Ен Ен.

Той обвинява Запада в извършването на "предварително разработен сценарий". Антанов предупреждава, че ще има "последствия", а отговорността за тях е във Вашингтон, Лондон и Париж.
Антонов пише:

"Обиждането на президента на Русия е неприемливо и недопустимо" и добавя, че САЩ "нямат морално право да обвиняват други страни, тъй като притежава свой собствен голям арсенал от химически оръжия".


Под обида руският посланик явно разбира онази част от изявлението на Тръмп, в която той подчерта, че ударите по Сирия са пряк резултат от неуспеха на Русия да спре употребата на химически оръжия от Сирия и добави, че  Русия трябва да реши "дали да продължи по този мрачен път или да се присъедини към цивилизованите нации".

Обновена