вторник, 10 април 2018 г.

Рублата и акциите на руски гиганти продължават да падат заради американските санкции


Курсът на руската рубла понесе в понеделник най-големия дневен спад от над три години, а акциите на водещи руски компании се сринаха, след като инвеститорите реагираха на новите санкции, наложени от САЩ срещу някои от най-големите руски магнати, предаде Ройтерс.

Санкциите бяха обявени в петък, 6 април, и са насочени към длъжностни лица и бизнесмени около президента Владимир Путин в отговор на предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Последиците могат да застрашат крехкото възстановяване на руската икономика, която едва започна да се надига след вълната от санкции, обявени заради присъединяването на Крим през 2014 г., пише БТА.

Рублата за кратко поевтиня с над 4 на сто в днешната сесия, след което се възстанови леко до 60,31 рубли за долар, което е понижение с 3,67 на сто - най-силният дневен спад в проценти от януари 2015 г.
Спрямо еврото руската валута поевтиня с 5,56 на сто до 75,35 рубли за едно евро. Рублата се котираше при курс 75 рубли за евро за последен път на 3 август 2016 година, допълва ТАСС.

Акциите на двете най-големи руски банки Сбербанк и ВТБ поевтиняха със съответно 17,3% и 9,1%.
Държавната Сбербанк традиционно се възприема като барометър за цялостното състояние на руската икономика, отбелязва Ройтерс.

На фондовия пазар акциите на компаниите на алуминиевия магнат Олег Дерипаска загубиха над половината от стойността си, след като той се присъедини към други шестима олигарси, санкционирани заедно с компаниите си, и 17 политически фигури.

Доларовият индекс РТС на Московската борса се понижи с 11,2%, а номинираният в рубли индекс Micex отстъпи със 7,7 на сто, като и двата спаднаха до най-ниските си нива от съответно септември и ноември миналата година.
Няма коментари:

Публикуване на коментар