събота, 14 април 2018 г.

Пентагонът: Всички ракети са достигнали зададените цели! Сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета!


От Пентагона съобщиха, че съвместните удари на САЩ, Великобритания и Франция срещу сирийския режим „са ударили всички цели", което противоречи на твърденията на Русия, че 70 от 103 ракети са свалени, съобщават "Франс прес" и "Фокус".

На първата пресконференция в Пентагона след ударите говорителката Дейна Уайт каза, че през последните 24 часа регистрират 2000% увеличение на активностна на руските и проруските тролове.

Министерството на отбраната на САЩ обяви на първата пресконференция след ударите, че сирийската армия не е успяла да свали нито една ракета и ПВО системата ѝ е неефективна и не е оказала съществено влиание върху хода на операцията. "Обикновено, те започват да пускат зенитните си ракети, след като нашите вече са поразили целта", обясни ген. Кенет Маккензи, говорител на Съвета на началник-щабовете на американската армия.


"Не изгубихме нито един самолет, всички цели бяха поразени. Ще има ли продължение, зависи от Дамаск", каза Дейна Уайт. Според Маккензи развитието на сирийската химическа програма е върнато с години назад.

"Не искаме конфликт в Сирия, но не може да допуснем подобни груби нарушения на международното право“, цитира думите на Уайт AFP. "Ударихме успешно всяка цел. Ударите бяха оправдани легитимни и пропорционални", каза още тя.

Генерал-лейтенант Кенет МакКензи заяви от своя страна, че три обекта, които са били "фундаментални компоненти от химическата инфраструктура на режима", са успешно ударени, с общо 105 ракети. Операцията е била "прецизна, съкрушителна и ефективна", заяви той, като добави, че тя ще върне програмата за химически оръжия на Сирия "с години назад".

1. Центърът за изследователска и развойна дейност за химични оръжия "Барзах", който се намира в непосредствена близост до Дамаск. Центърът е ударен с 57 крилати ракети "Томахоук" и 19 ракети "земя-въздух" JASSM-ER, изстреляни от бомбардировачи B-1, като е обстрелян само от сили на САЩ, твърди генералът. Оценката е, че обектът е унищожен.

2. Складът за химическо оръжие Хим Шиншар, който е разположен западно от Хомс. Той е бил обстрелян съвместно от САЩ, Франция и Великобритания. Изстреляни са 9 ракети "Томахоук", 8 британски крилати ракети Storm Shadow от изтребители "Торнадо" и "Тайфун", както и 5 френски ракети, 2 от които са еквивалента на Storm Shadow – SCALP. САЩ счита, че обектът е унищожен. 3. Бункерът за химическо оръжие Хим Шиншар, който се намира на около 7 километра от склада. Този обект е ударен само от френски ракети – 7 SCALP. И при този обект, и при предишния ракетите са изстреляни от изтребители "Рафал", защитавани от изтребители "Мираж". Този обект е понесъл "разрушения", каза Маккензи. Генерал МакКензи отбеляза още, че нито един "самолет или ракета, използвани в операцията, не са засечени успешно от сирийската противовъздушна отбрана".

Той каза и, че сирийската ПВО е изстреляла 40 ракети в опит да бъдат защитени обектите, както и че е възможно за по-прецизно насочване да са използвани радарните системи на руски комплекси С-400 "Триумф". Въпреки това, обаче, по думите на американския генерал това по никакъв начин не е попречило на западните съюзници.

"Нашата единствена цел (в Сирия) остава Ислямска държава, а не участие в сирийската гражданска война“, е отбелязала още Дейна Уайт, уточнява ТАСС. По думите ѝ, "тази операция не означава промяна на политиката на Съединените Щати". Уайт отбеляза, че Русия е започнала кампания по дезинформация във връзка със събитията в Сирия, като за ден броят на интернет троловете е нараснал с 2000%. "Руската кампания за дезинформация вече започна. За последните 24 часа увеличението на руските тролове е 2000%", е заявила тя, според руската агенция. Припомняме, че по-рано бяха цитирани твърдения на Русия за прихванати 70 от 103 изстреляни ракети, като всичко това било сторено от ПВО на Сирия, без руска намеса. Били използвани руски ракетни комплекси "Бук", "Оса" и "Квадрат".
Няма коментари:

Публикуване на коментар